Faq talentontwikkeling theatermakers

Hoe kun je na je afstuderen je talent verder ontwikkelen? Ga je voor bestaande gezelschappen aan de slag, met je afstudeervoorstelling op tournee, wil je nieuw werk maken met een eigen collectief of ga je dit combineren?

Ondersteuning van talent

Talentontwikkeling van jonge makers is een belangrijk onderdeel van het cultuurbeleid. Het Fonds voor de Podiumkunsten heeft een speciale regeling voor jonge talentvolle makers om zich in een langer lopend traject (maximaal twee jaar) te ontwikkelen, in samenwerking met gezelschappen, podia en festivals. Ook andere organisaties hebben aandacht voor talentontwikkeling, zoals het AFK en Bureau Broedplaatsen die een 3Package Deal hebben voor jong talent.

Persoonlijk ondernemerschap: wat heb je nodig?

Weet wie je bent, wat je kunt en wat je op artistiek en zakelijk gebied wil ontwikkelen. Hoe helderder het beeld van jezelf en hoe je project zich verhoudt tot de rest van het veld, hoe makkelijker je dat verhaal kunt overbrengen op samenwerkingspartners. 

Als jonge maker heb je partners nodig die je kunnen ondersteunen met een netwerk, zakelijke kennis en op artistiek vlak. Zoek een partij die aansluit bij jouw wensen, dan is de kans op een goede samenwerking het grootst. Zorg dat je weet wie je kunt benaderen en presenteer jezelf goed. Sta open voor nieuwe ideeën om je voorstelling te promoten en zoek mogelijkheden om te spelen buiten het theater.

Direct naar:

Ervaringen alumni

Productiehuizen en werkplaatsen

Productiehuizen en werkplaatsen zijn de aangewezen plek voor startende makers. Ze kunnen optreden als (co)producent, bieden professioneel advies en een podium. Er worden drie productiehuizen door het rijk gefinancierd: Gasthuis Frascati, De Nieuwe Oost en Theater Rotterdam. Daarnaast ontstaan ook steeds meer netwerkplatformen waarbij talentontwikkeling centraal staat.

Direct naar:

Productiehuizen

Festivals

Festivals bieden niet alleen een podium, maar treden soms ook op als coproducent. Ze zijn een belangrijke schakel in talentontwikkeling, maar omdat het tijdelijke structuren zijn, is de artistieke begeleiding vaak ook tijdelijk. Atelier Oerol biedt jonge theatermakers/kunstenaars bijvoorbeeld een traject, waarin ze zich kunnen ontwikkelen binnen locatietheater en landschapskunst.

Direct naar:

Podia en festivals

Theaters

Theaters zijn iets ‘veiliger’ gaan programmeren en hebben daarom minder plek voor nieuwe gezelschappen. Theaters bieden nog steeds wel kansen voor jonge makers. Zeven theaters werken samen met jonge makers onder de naam De Coproducers. Het Compagnietheater is een podium voor opkomend talent. Bellevue Lunchtheater biedt een springplank voor jong schrijftalent met de Tekstsmederij. Ook bij Oostblok en Podium Mozaïek is ruimte voor beginnende professionele makers.

Bij een gezelschap

De grote gesubsidieerde gezelschappen hebben een opdracht gekregen om jong talent te ondersteunen. Een maker moet wel bij een gezelschap passen en de budgetten zijn beperkt. Uit ‘veiligheid’ kiezen ze vaak makers die eerder via een productiehuis werkten. Gezelschappen als Het Nationale Ballet, Nederlands Dans Theater en Scapino Ballet Rotterdam hebben workshops voor jong danstalent. Internationaal Theater Amsterdam heeft onder andere een beurs voor jong regietalent en ondersteunt jonge gezelschappen op zakelijk vlak. Sommige gezelschappen richten zich specifiek op jonge makers, zoals de Nieuwkomers van Orkater.

Direct naar:

Gezelschappen

Je eigen voorstelling pitchen

Maak een voorproefje van je voorstelling, nodig programmeurs uit en vertel ze wat de planning is van de voorstelling. Zorg voor een goed voorstel dat past bij de plek waar je het aanbiedt. Houd de websites en sociale media van de plekken waar jij je voorstelling wil laten zien in de gaten, of benader de programmeurs.

Direct naar:

Presenteren