Podcasts

Hoe de zakelijke kant van een werkveld eruit ziet, wordt tegenwoordig ook volop besproken in podcasts: hoe functioneert een industrie of werkveld en wat is het belang van kunst en cultuur in de maatschappij. Wij zetten een aantal interessante podcasts voor je op een rij.

50 jaar internationaal cultuurbeleid
DutchCulture presenteert in samenwerking met de Boekmanstichting een podcastserie over 50 jaar internationaal cultuurbeleid. In hoeverre is internationaal beleid nog een afspiegeling van het cultuurpolitieke debat? Hoe verhouden lokaal en internationaal cultuurbeleid zich tot elkaar? Welke weerslag moet ons verstrengeld verleden hebben op de manier waarop we over erfgoed praten?

Als je werk de wereld ingaat
Podcast van ArtEZ Business Centre waarin alumni vertellen over hoe ze leerden ondernemer te zijn.

Cultuurdeelje
Deze podcasts bieden lobbyondersteuning: hoe overtuig je lokale politici van de waarde van cultuureducatie en cultuurparticipatie, tussen grote thema’s als klimaatverandering en tekorten in het sociaal domein? Deze interviews worden gepubliceerd door het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA).

Cultuurpers
Het Cultureel Persbureau maakt podcasts over actuele thema's in de kunst- en cultuursector. Over bijvoorbeeld culturele diversiteit en relevante ontwikkelingen in de verschillende disciplines.

De Makers
Dide Vonk is zelfstandig zangeres en actrice en maakt podcasts over ondernemen voor makers. Zoals “Hoe krijg je je werk aan de man" en "Wat als je even geen inspiratie hebt”. De podcasts zijn gericht op alumni van kunsthogescholen en op verschillende disciplines.

Erlenmeyer
In de Erlenmeyer Podcast staan Roy Cremers en Naima Bouchtaoui samen met een inspirerende gast stil bij een urgent thema. Zo komen onderwerpen als culturele diversiteit, innovatie en governance aan bod.

Hoe ik kunstenaar blijf
Hoe ik kunstenaar blijf gaat over jouw verhaal vinden, met anderen delen en geld verdienen. In deze podcast zoeken audiomakers Robin van Gelder en Renée Kapitein antwoord op de vraag; hoe ze kunstenaar blijven. Cultuur+Ondernemen stuurt ze langs lotgenoten, experts en ervaringsdeskundigen.

Slagkracht
In de podcastreeks van Slagkracht hoor je iedere aflevering een persoonlijk verhaal van een zakelijk leider, marketeer of andere ondernemende professional in de culturele of creatieve sector. Een verhaal over een belangrijk moment in hun carrière.

Startende ondernemers
IkGaStarten heeft een aantal podcasts ontwikkeld over het starten van een eigen bedrijf. Van je eerste klant vinden, startersaftrek tot het bepalen van je ideale uurtarief.

Werktitel
In de kunst wordt veel gesproken over wat mensen doen, maar minder over hoe ze dat doen. In Werktitel buigen Alix de Massiac en Zoë Dankert zich over arbeidsvoorwaarden, netwerken, deadlines, afspraken en collega’s. Praten is de eerste stap op weg naar het nieuwe werken; waar ruimte is voor solidariteit en wederkerigheid, waar werken werkbaar is én bespreekbaar.

Heb je nog een goede tip over een interessante podcast? Mail onze redactie.

De Machine
Atze de Vrieze en Niels Aalberts nemen je in deze podcastserie mee naar de wereld achter de muziek. Naar de businessbeslissingen die bepalen hoe we met zijn allen naar muziek luisteren. Ze praten je door het belangrijkste nieuws over festivals, streamingdiensten en platenmaatschappijen.

3FM Unseen Heroes
In de 3FM Unseen Heroes podcast wordt er gesproken met mensen uit de muziekindustrie die er backstage voor zorgen dat alles op rolletjes loopt. Maar ook worden vragen besproken als 'Hoe schrijf je een pop hit?' en 'Hoe wordt je als beginnende artiest bekend bij een groter publiek?'.

MOJO Presenteert
Michiel Veenstra spreekt met verschillende medewerkers van MOJO over hun vak. Een leuk en leerzaam inzicht over wat er zoal komt kijken bij het organiseren van concerten en festivals. Hoe boek je eigenlijk een band? Wat zijn die barriers die bij elk concert staan? Hoe komt de ticketprijs tot stand? Wat doe je als het weer ineens omslaat tijdens een evenement?

NAPK START
NAPK gaat in gesprek met inspirerende professionals aan de zakelijke kant van de podiumkunstensector. Zakelijk leiders, producenten en creative producers, in verschillende fases van hun loopbaan, vertellen over hun werk, drijfveren en inspiratiebronnen.

Theaterkrant
De Theaterkrant maakt zowel recenserende podcasts als podcasts over relevante thema's en ontwikkelingen in de theater- en danssector.

De Theaterbeprater
Podcast van Toneelschuur Producties waarin acteur Sander Plukaard in gesprek gaat met acteurs, regisseurs, dramaturgen, scenografen, muzikanten, recensenten én nieuw talent. Leuk voor een goede dosis werkveldverkenning; je krijgt inzicht in bepaalde beroepen en er komen ook diverse alumni van de AHK aan het woord.

Platte Grond
“Verhalen over pioniers, architecten en andere cowboys.” Podcasts over bijvoorbeeld auteursrecht, geprint beton, vluchtelingen en meer over innovatief bouwen. Het idee voor de Platte Grond podcast ontstond in samenwerking met Stichting ArchiScienza, die zich inzet voor publicatie over en verdieping van architectuur en wetenschap.

De Kunstkast
In deze podcastserie bespreekt kunsthistoricus en kunsthandelaar Jaap Versteegh de meest uiteenlopende aspecten van de kunstwereld met kunstenaars, museumdirecteuren, veilingmeesters, lijstenmakers, restauratoren en verzamelaars. Zelf was Versteegh werkzaam als kunstrecensent, docent kunstgeschiedenis en gastconservator voor diverse musea.

Kunst & Bondcast
In samenwerking met de Kunstenbond maakt de vakgroep Kunsteducatie podcasts voor en door de creatieve sector. Manu van Kersbergen praat met gasten uit het culturele veld over diverse onderwerpen en thema’s die op dit moment trending topic zijn. Prikkelende gesprekken en antwoorden op ingewikkelde vragen door de Kunstenbond jurist.