Faq waar vind ik vacatures?

Veel werk in de kunst- en cultuursector wordt via via verdeeld. Je netwerk goed onderhouden is daarom heel belangrijk. Je kunt je netwerk ook inzetten als je meer wilt weten over gangbare tarieven, lonen en praktische zaken. Vacatures zijn interessant als je op zoek bent naar een baan, maar ook handig om je te oriënteren op de arbeidsmarkt. Zo krijg je een idee welke eisen er aan jou als werknemer worden gesteld.

Startersfuncties: vooral online

Startersfuncties worden voornamelijk op internet gepubliceerd. Het is daarom zinvol om sociale media van de voor jou interessante organisaties in de gaten te houden. Ook zijn er verscheidene netwerkgroepen waar vacatures in worden gedeeld. Advertenties in dagbladen gaan meestal over functies voor werkzoekenden met veel ervaring.

Werk vinden via een bureau

Ben je op zoek naar een baan dan kun je ook overwegen om je in te schrijven bij een werving & selectiebureau of een uitzendbureau. Werk je via een uitzendbureau dan ben je daar in dienst en niet direct bij de organisatie waar je voor werkt. Werving & selectiebureaus brengen werkgevers en werknemers in een specifieke branche bij elkaar.

Voor studenten aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam is werk onderdeel van de studie. Op AvBwerkt.nl staat een overzicht met vacatures voor Academiestudenten.

BNSP
NVTL
Architectenweb
Archined

Afhankelijk van wat je zoekt kun je je ook inschrijven bij een castingbureau.

Culturele vacatures
Auditienieuws
Audities
In België: Podiumkunsten.be

Vacatures theater:
Theaterkrant
Vereniging voor Podiumtechnologie
VSCD vacaturebank

Vacatures muziek:
Muziekvacatures

In de film- en tv-wereld kun je ook op de hoogte blijven van de werkgelegenheid door festivals te bezoeken. Daar komen filmmakers samen en worden plannen voor nieuwe projecten gepresenteerd. Mochten ze gerealiseerd worden, dan levert dat misschien banen op. Ook via de website van het Nederlands Filmfonds worden toekenningen van subsidies gepubliceerd. Alle projecten die een realiseringsbijdrage ontvangen van het fonds, en dus in productie zullen gaan, zijn hier te vinden.

In sommige vakgebieden zijn in binnen- of buitenland ook agenten en recruiters actief. Zij fungeren als talentscout voor grotere bedrijven. Je kunt contact leggen met recruiters op netwerkevenementen of bijvoorbeeld via LinkedIn.

Filmvacatures.nl: vacatures voor diverse vakgebieden in de filmindustrie
VERS Nieuwe Film- en TV makers: vacatures voor diverse vakgebieden in de filmindustrie
Villamedia: vacatures in de journalistiek
Culturele vacatures: vacatures in de culturele sector
Mediaborrel Noord: besloten Facebook-groep met vacatures en klussen in de mediabranche

Vacaturesites in het buitenland:
Mediarte.be: vacatures in de Belgische mediasector
CGMeetup: internationale site met vacatures op het gebied van film, games, animatie, visual effects