Eenmanszaak

Creatieven met een eigen bedrijf hebben vaak een eenmanszaak, de meest eenvoudige rechtsvorm. Wanneer kies je voor deze vorm en hoe zit het dan eigenlijk met de aansprakelijkheid?

Wie zijn erbij betrokken?

Richt je een eenmanszaak op, dan ben jij de eigenaar/baas van het bedrijf. Je wordt dan vaak een zelfstandige of freelancer genoemd. Je kunt ook spreken van een zzp'er, een zelfstandige zonder personeel, als je als ondernemer in je eentje werkt. Je kunt met een eenmanszaak ook personeel in dienst nemen.

Wie beschikt over het kapitaal en is aansprakelijk?

De eenmanszaak is geen rechtspersoon. Dit betekent dat je als eigenaar met je privé-vermogen aansprakelijk bent voor de schulden van het bedrijf. Gaat het bedrijf failliet, dan ben je als eigenaar ook failliet. Je bent dus persoonlijk aansprakelijk en er is geen onderscheid tussen privé- en bedrijfsvermogen. Zowel de winst als de schulden zijn voor jou als eigenaar van de eenmanszaak. Schulden kunnen hoog oplopen en in het slechtste geval zou je bijvoorbeeld een koophuis kwijt kunnen raken. Je kunt je gelukkig wel voor een deel verzekeren tegen aansprakelijkheid. Een andere optie is je eenmanszaak omzetten naar een bv, waardoor je niet langer persoonlijk aansprakelijk bent.

Switchen naar een bv

De eenmanszaak is een fijne ondernemingsvorm om mee te starten. Er komt een moment waarop het raadzaam is om te onderzoeken of je je onderneming om wil zetten naar een bv. Heb je een bv, dan ben je niet langer persoonlijk aansprakelijk. Daarnaast ga je op een andere manier belasting betalen, waardoor je voordeliger uit kunt zijn. Dit omslagpunt zit in de meeste gevallen als je zo rond de €100.000 of €150.000 euro winst maakt.

Direct naar:

Bv

Voorbeelden van de eenmanszaak

In de kunst- en cultuursector wordt veel projectmatig gewerkt en dat vraagt om flexibele arbeidskrachten. In deze sector werken daarom veel mensen als zelfstandige: je kan dan makkelijk opdrachten aannemen en voor verschillende opdrachtgevers werken. Opdrachtgevers kunnen particuliere klanten of andere organisaties zijn. Ook je eigen stichting kan (je eigen) opdrachtgever zijn. In de film en podiumkunsten werken veel musici, acteurs, componisten, dansers, regisseurs, technici, productieleiders en ontwerpers als zelfstandige. Ook beeldend kunstenaars, architecten en kunstdocenten kiezen vaak voor een eenmanszaak. In de erfgoedsector zijn bijvoorbeeld projectmanagers en erfgoedspecialisten actief als zelfstandige.