Werkloosheidswet (WW)

De WW (Werkloosheidswet) is een werknemersverzekering. De WW verzekert je van inkomen als je werknemer bent geweest en nu onvrijwillig werkloos bent. Je moet je inschrijven als werkzoekende bij het UWV. Daarna kan je pas een WW-uitkering aanvragen.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de WW moet je aan de volgende voorwaarden voldoen.

  • Verlies van uren: Je dienstverband moet met minimaal 5 uur per week zijn verminderd.
  • Verzekerd voor werkloosheid: Als je werknemer was, ben je automatisch verzekerd. Was je zelfstandige, dan ben je niet verzekerd voor werkloosheid.
  • Beschikbaar voor werk: Je bent beschikbaar om direct passende arbeid te accepteren voor het aantal uur dat je WW-uitkering ontvangt.  
  • Je bent buiten je eigen schuld om werkloos geworden: Je hebt niet zelf, zonder acute noodzaak, ontslag genomen en bent niet ontslagen om dringende redenen als diefstal of fraude.
  • Minimaal een half jaar gewerkt: Je moet in de laatste 36 weken voordat je werkloos werd 26 weken hebben gewerkt.

WW aanvragen

Een WW-uitkering vraag je aan bij het UWV. Je kunt deze uitkering vanaf één week voordat je werkloos wordt aanvragen. Vraag de uitkering uiterlijk één week na de laatste dag dat je officieel in dienst was aan. Doe je dit later dan ontvang je tijdelijk een lagere uitkering.

Is je aanvraag compleet? Dan ontvang je binnen vier weken na aanvraag de beslissing over je uitkering. Heb je recht op een uitkering dan volgt de betaling direct na de beslissing.

Duur uitkering

Als je aan bovenstaande voorwaarden voldoet heb je recht op minimaal drie maanden WW-uitkering. De eerste twee maanden is de uitkering 75%, daarna 70% van het maandloon. Het maandloon is het bedrag wat je gemiddeld verdiende in de laatste baan voordat je werkloos werd en waar je premies voor sociale verzekeringen over hebt betaald. Reis- en telefoonkosten worden hierbij dus niet meegerekend.

De duur van de uitkering is afhankelijk van het aantal dagen dat je loon hebt ontvangen in de jaren daarvoor. De maximum duur van de uitkering is 24 maanden.

Als je na zes maanden geen werk hebt gevonden wordt alle arbeid als passend gezien. Dat betekent dat je na zes maanden ook moet solliciteren op banen met een lager opleidingsniveau, een langere reistijd, minder inkomen of een tijdelijke of parttime baan.

Starten als zelfstandige met een WW-uitkering

Start je als zelfstandige op of na de dag dat je WW-uitkering ingaat? Dan kun je in aanmerking komen voor de ‘startperiode’. Je ontvangt dan voor een periode van 26 weken 29% minder WW-uitkering. Tijdens deze startperiode mag je alles doen wat nodig is voor je eigen bedrijf: opdrachten binnenhalen en uitvoeren, een bedrijfspand inrichten of een winkel openen. Je hoeft in deze periode niet te solliciteren.

Geen baan na WW

Lukt het je niet om werk te vinden tijdens de periode dat je WW krijgt? Dan krijg je in principe na afloop een bijstandsuitkering.