Podia, theaters en festivals
In Nederland is er een breed aanbod van zalen, theaters én festivals. Sommige theaters en festivals richten zich volledig op de jeugd.
Op deze pagina
Theaters
In schouwburgen met grote zalen (meer dan 500 stoelen) en middelgrote zalen (200-500 stoelen) vind je vaak een uitgebreid aanbod dat kan rekenen op publiek uit de hele regio. In de kleine zalen van schouwburgen en in vlakkevloertheaters is meer ruimte voor experiment. Hier worden vaker voorstellingen van theateropleidingen opgevoerd en krijgen jonge theatermakers de mogelijkheid werkplaatsproducties te tonen.
In grote steden leggen sommige kleinere podia zich toe op een specifiek theatersegment. Zo is in De Kleine Komedie in Amsterdam vooral veel kleinkunst te zien en in het Veem House for Performance veel mime-producties. Theaters die veel dans programmeren in Amsterdam zijn Nationale Opera & Ballet, Internationaal Theater Amsterdam (voormalig Stadsschouwburg Amsterdam), Frascati Theater en Theater Bellevue.
Daarnaast zijn er de zogenaamde ‘open einde’-theaters; veelal grote accommodaties waar gedurende een lange periode avond aan avond dezelfde voorstelling te zien is, zoals het Circustheater in Scheveningen en het Beatrixtheater in Utrecht.
Direct naar:
Festivals
Er zijn veel festivals waar theater en dans een belangrijke rol spelen. Een aantal bieden ook kansen voor jonge makers. Een greep uit het Nederlandse festivalaanbod:
Holland Festival prestigieus multidisciplinair festival met veel internationale toppers.
Over het IJ locatietheaterfestival aan de NDSM-werf. Ze bieden jonge makers het Makersloket.
Nederlands Theater Festival toont de allerbeste voorstellingen van het seizoen.
Fringe Festival Amsterdam is een theaterfestival met open inschrijving dat gelijktijdig met het Nederlands Theater Festival plaatsvindt.
Julidans is een internationaal festival voor hedendaagse dans op diverse locaties.
Nederlandse Dansdagen is een jaarlijks dansfestival in Maastricht met de state of the art op het gebied van de Nederlandse dans.
Oerol is een locatietheaterfestival op Terschelling. Biedt Atelier Oerol voor jonge makers.
De Parade is een rondreizend theaterfestival in kermisachtige setting.
Theaterfestival Boulevard is een multidisciplinair en internationaal zomerfestival in Den Bosch.
Festival Cement is een podium voor beginnende theatermakers in Den Bosch. Biedt veel mogelijkheden voor jonge makers.
Crossing Border is een festival voor het gesproken woord en muziek met internationale artiesten in Den Haag.
SPRING Utrecht is een festival voor de podiumkunsten dat de meest recente ontwikkelingen en cross-overs in de podiumkunsten laat zien.
Cadance is een tweejaarlijks festival voor moderne dans.
Karavaan is een reizend zomerfestival met muziek, dans- en theatervoorstellingen voor alle leeftijden op bijzondere locaties met veel kansen voor jonge makers.
Lowlands is een muziekfestival met theaterprogrammering in Biddinghuizen.
Noorderzon is het grootste theater cross-over festival van het noorden.
Cinedans is het enige dansfilmfestival in Nederland. Het vindt plaats tijdens het festival Julidans. Cinedans Lab is hun afdeling educatie en innovatie.
ENTER! is een nieuw landelijk afstudeerfestival geïnitieerd door ENT, Ensemble Nieuwe Theaterwerkers.
Bosfest is een nieuw, multidisciplinair festival van het Amsterdamse Bostheater.
Jeugdtheaterlocaties en -festivals
Theater de Krakeling in Amsterdam is een van de bekendste jeugdtheaters. Er zijn ook een aantal jongerenfestivals:
Festival Tweetakt: Utrechts festival gericht op de hele familie met podiumkunst en beeldende kunst voor alle leeftijden, van gerenommeerde en nieuwe kunstenaars, uit Nederland, België en andere landen.
Peuterfestivals: theaterfestivals gericht op peuters en kleuters.
Jonge Harten: een week lang eigentijdse theater- en dansvoorstellingen door jonge makers die zich vooral richten op het jongerenpubliek in Groningen.