Faq touren met band

Hoe organiseer je op professionele wijze een tour? Als je wilt touren met je band download dan de checklist 'Tien P's voor plannen'. In deze tekst worden de punten die van belang zijn voor het touren met je band uitgelicht.

Plan: carrièreplan

Het verschil tussen touren en optreden met je band is het verschil van enkelvoud en meervoud. Waar een optreden een losstaand karakter heeft maakt een tour structureel deel uit van een carrièreplan. Bijvoorbeeld ter promotie van een nieuw album, of het verkrijgen van naamsbekendheid. Er zijn twee manieren om als band een tour mee te maken; als supportact of als headliner (hoofdact).

Ben je een supportact, ga er dan vanuit dat je financieel uiteindelijk niets zal overhouden aan de tour en blij mag zijn als je uit de kosten komt. Zie het als een waardevolle investering. Als supportact van een populaire band kun je voor volle zalen optreden en meer mensen bereiken dan wanneer je op eigen naam optreedt. Wanneer de hoofdact ongeveer dezelfde muziekstijl speelt, levert het misschien ook nieuwe fans op.

Direct naar:

Marketing

Planning: een reisplan

Zorg dat je voor elk optreden een reisplan (itinerary) maakt met in elk geval tijden, showinformatie, wijze van vervoer, locatie en adressen, telefoonnummers van contactpersonen etc. Een tourmanager en een crew die meegaan om alle randzaken als vervoer, apparatuur en contact met zalen te regelen is geen overbodige luxe, maar kost wel extra geld.

Of je nu in eigen land of in het buitenland op tour gaat: plan van te voren goed hoe ver je kunt reizen tussen de optredens door, waar je gaat overnachten en wanneer je rustdagen inbouwt. Denk ook aan andere activiteiten die bij de tour horen zoals interviews voor de (lokale) radio.

Direct naar:

Projectmanagement

Productie: organisatie en verantwoordelijkheden

Voor je op tour gaat is het belangrijk vast te stellen wie waarvoor verantwoordelijk is en wie de uiteindelijke beslissingen neemt. De spanningen tijdens het touren kunnen hoog oplopen. Hoe meer er van te voren besproken en vastgelegd is hoe beter, want touren stelt nu eenmaal andere eisen aan mens en apparatuur dan sporadisch optreden.

Tourdata zijn nogal eens aan verandering onderhevig. Zorg dat er altijd een centraal persoon is die alle benodigde informatie doorgeeft; aan de band, de chauffeur tot bladen die concertagenda’s aanbieden. Probeer je ook contractueel in te dekken tegen het afzeggen van optredens. Stel vooraf vast wie financieel verantwoordelijk is voor een afgelast optreden voor het geval er al kosten zijn gemaakt. Neem altijd het contract van het optreden mee. Dat kan helpen als je voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Pecunia: financiële administratie

In een begroting zet je alle kosten en inkomsten naast elkaar. Daarmee wordt duidelijk welke kosten van welke inkomsten betaald kunnen worden. De gages die je ontvangt, maar ook eventueel zelf moet uitbetalen, publiciteitskosten en kosten voor defecte apparatuur zijn vaak de belangrijkste punten. Middels merchandise, sponsoring en het geven van clinics kun je proberen extra inkomsten te verwerven.