Internationaal optreden

Je wilt internationaal gaan optreden. Denk eens aan een showcase op een internationale conferentie of een festival. Regel je zelf een optreden, dan kun je misschien gebruik maken van een subsidie.

Showcases

Wil je stappen zetten in het buitenland? Dan is het belangrijk om een plekje te vergaren op internationale showcases. Dit zijn evenementen waarbij een vaste line-up is geprogrammeerd door een lokale organisatie. Externe partijen kunnen hier een concert organiseren om hun artiesten te promoten; een showcase. De evenementen worden drukbezocht door de internationale muziekindustrie, maar zijn ook openbaar toegankelijk voor het publiek (met uitzondering van netwerkborrels en industrie-showcases).

Dutch Music Export verzorgt doorgaans de Nederlandse showcases op internationale artiestenbeurzen en conferenties. Deze organisatie subsidieert ook bepaalde kosten, net zoals het Fonds Podiumkunsten doet. Ook sommige steden en regio’s hosten showcases, net als platenmaatschappijen, agentschappen en muziekuitgevers. De belangrijkste internationale beurzen:

Dutch impact
Dutch Music Export organiseert samen met Buma Cultuur ook Dutch Impact. Dit zijn extra concerten op diverse showcasefestivals wereldwijd, waarbij de Nederlandse afgevaardigden een extra speelmogelijkheid krijgen. Ze organiseren ook netwerk- en match-making bijeenkomsten. Artiesten die geselecteerd worden voor Dutch Impact kunnen een tegemoetkoming van 50% krijgen voor hun reis-, verblijf- en visakosten. Afgelopen jaren waren er Dutch Impact evenementen bij Eurosonic Noorderslag, ILMC, SXSW, The Great Escape, c/o Pop, Reeperbahn Festival, MaMA, Bime en Rencontres Trans Musicales. Voorbeelden van bands die via Dutch Impact in het buitenland stappen hebben gezet zijn De Staat, My Baby, DeWolff en Pip Blom.

Direct naar:

Boekingskantoren

European Talent Exchange Programme

ETEP is een initiatief van Eurosonic/Noorderslag dat uitwisseling van artiesten tussen Europese landen bewerkstelligt. Als een Europees festival een artiest boekt die onderdeel is van ETEP krijgen zij een tegemoetkoming in de boekingskosten. Een aantal festivals die gebruik maken van de mogelijkheden van ETEP zijn: Primavera Sound in Spanje, Best Kept Secret in Nederland, Rock am Ring in Duitsland, Glastonbury in Engeland en Coachella in de Verenigde Staten.

Artiesten die internationaal meer voet aan de grond hebben gekregen door ETEP zijn Agnes Obel, Selah Sue, The XX, James Blake, IDLES en Dua Lipa.

Financiering

Regel je zelf een optreden (of meerdere) in het buitenland, dan zijn er subsidies beschikbaar waar je aanspraak op kunt maken. Zoals de Upstream Regeling en andere internationaliseringsregelingen via het Fonds Podiumkunsten. Of steun voor deelname aan showcases via Dutch Music Export. Lees de voorwaarden van de regelingen goed door voordat je een aanvraag doet. Daarnaast zijn er diverse subsidiemogelijkheden op lokaal en provinciaal niveau. Neem vooral een kijkje op de website van POPnl of je gemeente.

Direct naar:

Subsidie

Popkoepels

Live DMA

Live DMA is de overkoepelende organisatie van 21 nationale brancheorganisaties die de belangen behartigen van Europese poppodia en -festivals in 17 verschillende landen. In totaal representeert Live DMA meer dan 3.800 podia en festivals in heel Europa.