Popmuziek

Schrijven, opnemen en optreden zijn de kernactiviteiten van een zelfstandig popmuzikant. Rondom deze activiteiten bestaan bedrijven waarin iedereen zijn eigen belangen en specialisaties heeft, en die zowel commercieel zijn als gesubsidieerd.

De sector

De Nederlandse muziekindustrie bestaat uit muzikanten, labels, platenmaatschappijen, boekingskantoren, podia en allerlei andere bedrijven. Een aantal instellingen worden gesubsidieerd; podia ontvangen vaak financiële steun van de gemeente en popkoepels worden gefinancierd vanuit de provincie. Daarnaast zijn er instellingen die gesubsidieerd worden vanuit de culturele basisinfrastructuur (BIS) zoals de popband De Staat en ontwikkelinstellingen zoals Popwaarts en WORM. Het Fonds Podiumkunsten subsidieert vijf popbands in de periode 2021-2024.

De start

Als zelfstandig popmuzikant of band begin je met het schrijven of repeteren van muziek. Thuis of in de oefenruimte, achter de computer of in de studio, alleen of in gezelschap. De volgende stap is het opnemen. Je plant een sessie in de studio en je werkt met een producer of een recording engineer. Of je gaat zelf aan de slag met software als Logic, ProTools of Ableton. De opnames worden gemixt, gemasterd en verspreid (gedistribueerd) via winkels of het internet. Live spelen is uiteraard ook belangrijk, en concerten streamen is in opkomst. Andere verdienmodellen zijn lesgeven, studiowerk, sponsoring en het verkopen van merchandise.

Schrijven
Bij het schrijven van muziek ontstaan songs en songteksten waar auteursrecht op rust. Rondom deze rechten is een hele industrie: publishers (uitgevers, niet te verwarren met platenmaatschappijen), creatieve bureaus (zoals Massive Music en Sizzer) en sync agencies die bestaand repertoire matchen bij films, games en reclames. Sluit je aan bij Buma/Stemra voor het beheer en vastleggen van je rechten. Dit is de officiële Nederlandse collectieve beheerorganisatie. Voor naburig recht is SENA verantwoordelijk.

Opnemen
De belangrijkste bedrijven die werken met jouw muziek zijn platenmaatschappijen. Zij bouwen actief mee aan je carrière als artiest; ze denken mee over de inhoud en zijn betrokken bij de marketing en promotie van zowel de band als de opnames. Daarnaast zorgen zij voor de verspreiding (distributie): online via streamingkanalen (Digital Service Providers; DSP’s) of fysiek richting winkels.

Optreden
De eerste optredens zijn meestal op een kleiner of regionaal podium. Denk aan lokale jongerencentra of doe mee aan een voorprogramma, competitie, of het rondreizend festival de Popronde. Nederland telt meer dan 1000 festivals in allerlei disciplines. Je benadert de programmeur van het festival om geboekt te worden. Een boekingskantoor kan jou helpen bij het regelen van optredens.

Management

Een ondernemende popmuzikant ontwikkelt een gezonde en duurzame balans tussen zijn artistieke, organisatorische en financiële activiteiten. Je kunt jouw kostbare tijd maar één keer besteden. Om de balans te bewaken kan een manager of management uitkomst bieden. Hij of zij zet jou altijd op nummer één en kan bemiddelen bij tegenstrijdige belangen van de partijen waarmee je werkt.

Film: geld verdienen met muziek