Faq hoe doe ik auditie voor een orkest?
Hoe bereid je je voor op een auditie? Zorg voor een goede mentale en instrumentale voorbereiding. Doe vaak auditie en leer van elke ervaring.
Extra
Gang van zaken bij een auditie
Voor de auditie krijg je een inspeelruimte toegewezen. Probeer te ontspannen, sluit je af voor de geluiden van anderen en volg je eigen voorbereiding. Informeer van tevoren of er een pianist aanwezig is om je te begeleiden en of je samen kunt repeteren. Meestal zijn er twee auditierondes. Doorgaans is de jouw vergunde tijd zeer kort: Een stukje soloconcert en één of twee fragmenten van een orkestpartij. Soms speel je de eerste ronde achter een scherm. In de tweede ronde is er meer speeltijd ter beschikking.
Direct naar:
De auditie voorbereiden
Auditie doen is een topprestatie leveren: Je moet je auditieprogramma onder alle omstandigheden kunnen spelen. Zorg ook dat je je auditieprogramma kan uitproberen; speel voor kritische collega's en vrienden. Je kunt ook een auditietraining volgen, zodat je weet waar je op moet letten. Hoeveel voorbereidingstijd je moet nemen is heel persoonlijk. Sommigen nemen weken vrij, anderen doen de voorbereiding naast ander werk.
Door spanning gebeurt er van alles met je lichaam dat je prestatie negatief kan beïnvloeden. Het is een onderdeel van je professionaliteit als (orkest)musicus om dat te kunnen beheersen. Het kan je helpen hier van tevoren aandacht aan te besteden. Denk aan lessen in Yoga, Tai-Chi, Feldenkrais, en/of Alexandertechniek.
Evalueer
Heb je eerder met succes een auditie gedaan, probeer het dan een volgende keer weer zo te doen. Als je een auditie niet haalt, probeer dan te achterhalen waarom. Vraag bijvoorbeeld iemand uit de auditiecommissie om commentaar, opbouwende kritiek en aanwijzingen. Doe dat snel na de auditie, zodat diegene nog een goed beeld heeft.
Wellicht was jouw spel kwalitatief goed genoeg, maar is toch voor iemand anders gekozen. De artistieke visie van dirigent, artistiek leider en de auditiecommissie spelen een belangrijke rol. Ook je persoonlijke indruk kan invloed hebben op de beslissing. Je moet tenslotte een bepaalde plaats in het orkest innemen.
Iedereen die in een orkest speelt, heeft ooit auditie gedaan. Laat je niet ontmoedigen door een afwijzing. Blijf vertrouwen op je eigen mogelijkheden om je doel te verwezenlijken.
Remplaceren
Alle orkesten hebben van tijd tot tijd ook remplaçanten nodig. Als je de juiste contacten hebt, word je misschien vanzelf een keer gevraagd. Dit hangt natuurlijk samen met je eigen kwaliteiten, maar je moet er ook wat geluk in hebben. Aarzel niet om gebruik te maken van de contacten die je hebt! Je kan ook een open brief schrijven naar de orkesten van je keuze. Stuur een CV mee waarin je je studie-verloop vermeldt en je relevante werkervaring. Sommige orkesten houden zelfs remplaçantenaudities. Kom je daar met goed gevolg doorheen, dan kom je op een lijst van vaste remplaçanten.