De eenmanszaak

Creatieven met een eigen bedrijf hebben vaak een eenmanszaak, de meest eenvoudige rechtsvorm. Het is een goede rechtsvorm voor kleinschalige beroepspraktijken.

Wie zijn erbij betrokken

De oprichter of eigenaar van de eenmanszaak is de baas van het bedrijf. Deze wordt vaak een zelfstandige of freelancer genoemd. Men spreekt van een zzp'er, een zelfstandige zonder personeel, als deze ondernemer in z'n eentje werkt. Maar een eenmanszaak kan ook personeel in dienst nemen.

Wie beschikt over het kapitaal en is aansprakelijk

De eenmanszaak is geen rechtspersoon: de eigenaar is met zijn privé-vermogen aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Gaat het bedrijf failliet, dan is ook de eigenaar failliet. Je bent dus persoonlijk aansprakelijk en er is geen onderscheid tussen privé- en bedrijfsvermogen. Zowel de winst als de schulden zijn voor de eigenaar van de eenmanszaak. Schulden kunnen hoog oplopen en in het slechtste geval zou je bijvoorbeeld een koophuis kwijt kunnen raken. Je kunt je voor een deel verzekeren tegen aansprakelijkheid. Een andere optie is om je eenmanszaak om te zetten tot een bv, waarbij je niet langer persoonlijk aansprakelijk bent.

Switchen naar een bv

De eenmanszaak is een fijne ondernemingsvorm om mee te starten. Er komt een moment waarop het raadzaam is om te onderzoeken of je je onderneming om wil zetten naar een bv. Heb je een bv, dan ben je niet langer persoonlijk aansprakelijk. Daarnaast ga je op een andere manier belasting betalen, waardoor je voordeliger uit kunt zijn. Dit omslagpunt zit in de meeste gevallen als je zo rond de €100.000 of €150.000 euro winst maakt.

Direct naar:

Bv