Jeugdtheater

Verschillende gezelschappen hebben zich gespecialiseerd in jeugd- of jongerentheater. De meeste reguliere theaters programmeren ook jeugd- en jongerenvoorstellingen. Enkele jeugdtheaters en festivals zijn daar zelfs uitsluitend op gericht. Het onderwijs is daarnaast ook een belangrijke 'afnemer' van jeugdtheatervoorstellingen. Steeds meer organisaties kopen schoolvoorstellingen in en programmeren die in theaters. 

Jeugdtheatergezelschappen

Jeugdtheater is theater voor en/of door kinderen en jongeren tot 18 jaar. Negen jeugdtheatergezelschappen krijgen structurele subsidie van het rijk: 

Voorstellingen voor basisscholen

Er worden veel jeugdtheatervoorstellingen gemaakt voor de basisschool. Steeds meer gaan de kinderen met een paar klassen tegelijk naar het theater om daar een voorstelling te bekijken, in plaats van dat de voorstelling op school wordt gespeeld.

Vaak worden deze voorstellingen aan de scholen aangeboden door kunst- en cultuuradviesbureaus als Mocca Amsterdam. Zij maken een selectie uit het recente jeugdtheateraanbod. Sommige jeugdtheatergroepen spelen zelfs meer op scholen dan in theaters. Andere bureaus zijn Kunstcentraal (Utrecht en Midden-Nederland), Kunstgebouw (Zuid-Holland), Kunstbalie (Brabant), Keunstwurk (Friesland). Als beginnend jeugdtheatergezelschap kun je deze organisaties benaderen als je op scholen wilt spelen. Ze willen wel eerst een voorproefje zien van je productie.

Voorstellingen voor middelbare scholen

Door het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) is er vraag naar geschikte voorstellingen voor de verschillende leeftijdsgroepen jongeren. Leerlingen van verschillende leerjaren en opleidingsniveaus maken kennis met diverse kunstvormen, onder andere door het bezoeken van theatervoorstellingen. Er wordt dan ook steeds meer theater voor deze doelgroep gemaakt, door ISH bijvoorbeeld. Zij maken in hun voorstellingen veel gebruik van muziek en dans.

Theatereducatie.nl geeft een overzicht van het professionele educatieve aanbod in heel Nederland. Deze is bedoeld voor docenten in het basis- en voortgezet onderwijs die op zoek zijn naar informatie, inspiratie en concreet aanbod op het gebied van theater.

Amateurtheater en theateronderwijs

Vrijwel iedere gemeente heeft amateurtheatergezelschappen. Vaak worden er ook voorstellingen gemaakt met en voor kinderen. Toneellessen voor de jeugd worden aangeboden door Centra voor Kunstzinnige Vorming of buurtcentra. Deze worden meestal afgesloten met een kleine voorstelling. 

Er zijn ook gespecialiseerde jeugdtheaterscholen zoals Rabarber in Den Haag en Jeugdtheater Hofplein in Rotterdam. Sommige scholen werken samen met het beroepsonderwijs en bieden een vooropleiding voor een beroepsopleiding tot acteur, regisseur of theaterdocent. De Noorderlingen is een gezelschap in Groningen dat professionele producties met jongeren maakt. Meeuw Jonge Theatermakers in Leeuwarden is voortgekomen uit de jeugdtheaterschool.