Filmprijzen

Op veel filmfestivals in binnen- en buitenland worden prijzen uitgereikt. Er zijn vaak aparte prijzen voor korte films, speelfilms, documentaires en studentenfilms. De meeste prijzen worden uitgereikt door een professionele en onafhankelijke jury. Bijna alle grote festivals hebben ook een publieksprijs waarvoor gestemd kan worden. Er zijn naast filmfestivals ook andere plekken waar je prijzen kunt winnen. Dit kan een leuke kickstart zijn voor je volgende project.

Nederlandse filmfestivalprijzen

Nederlands Film Festival
De Gouden Kalveren, de grote prijzen van de Nederlandse film, worden uitgereikt tijdens de slotavond van het Nederlands Film Festival, het zogeheten Gouden Kalveren Gala. De nominaties en winnaars worden bepaald middels een academysysteem en jury's.

Naast de Gouden Kalveren worden er op het NFF nog diverse andere prijzen uitgereikt. Zo heb je de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs (€5.000) en de prijs voor de winnaar van de NFF Debuutcompetitie (€5.000). Voor afstudeerders heb je de Talent Award Ceremonie waarin diverse prijzen worden uitgereikt voor de korte films die dat jaar draaiden in de studentencompetitie:

  • De VEVAM Fonds Talent Award voor de beste afstudeerproductie van het afgelopen jaar (€5.000).
  • De NAPA Award voor de producent met de meest innovatieve toekomstvisie van het afgelopen jaar (€5.000).
  • De Fentener van Vlissingen Fonds Award voor een opvallende prestatie van een crewlid (€7.500).
  • De KNF Award, uitgereikt door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten, voor beste eindexamenproductie.
  • De Keplerfilm Animatieprijs voor de beste animatie-examenfilm (€3.000).
  • De Wildcards voor talentontwikkeling. Met dit bedrag krijgen de winnaars (regisseurs) de kans om een nieuwe documentaire, fictie- of animatiefilm te realiseren (€50.000).

IDFA
Het International Documentary Filmfestival Amsterdam heeft twee competities voor de korte documentaire: de Award for Best Student Documentary en de Award for Best Short Documentary. Beide zijn internationale competities. IDFA heeft ook een nationale competitie voor lange documentaires.

International Film Festival Rotterdam
Het internationale IFFR heeft een Tiger Competitie voor aanstormend talent en er is ook een competitie voor de korte film. Alle internationale filmmakers in de kortefilmselectie dingen mee naar de Ammodo Tiger Short Award, waaraan een geldbedrag van €5.000 verbonden is. Daarnaast heb je nog prijzen voor de gevestigde, internationale maker, de Publieksprijs en de Critics Awards.

Cinekid
De prijzen die uitgereikt worden tijdens dit festival gaan naar de beste internationale en Nederlandse films, televisieprogramma’s en nieuwe mediaproducties voor kinderen en jongeren.

Go Short International Film Festival
Op dit Nijmeegse festival voor de korte film worden de Go Short Awards uitgereikt voor de beste Europese korte film en de beste Nederlandse korte film. Het festival geniet hoog internationaal aanzien en het is dan ook niet gek dat de winnaars van de Europese competitie op de shortlist komen te staan voor de Academy Awards (zie Internationale prijzen). Omdat het festival een springplank is voor jong talent, selecteert Go Short ieder jaar 21 films die door jonge, talentvolle makers zijn ingestuurd voor de studentencompetitie. De films maken kans op de Encouragement Award, een prijs die jonge makers inspireert en stimuleert.

Film by the Sea
Film by the Sea, een filmfestival in Vlissingen, heeft meerdere competities en reikt ook jaarlijks awards uit. Er zijn drie competities tijdens het festival: de Film- en literatuurcompetitie, Vive le cinéma competitie en de Zeeuws Licht competitie. Voor jong en nieuw talent zijn er twee awards: de Youth Jury Award, uitgekozen door een jury bestaande uit jongeren tussen de 15 en 25 jaar, en de International Student Jury Award, uitgekozen door een jury bestaande uit internationale studenten van University College Roosevelt en HZ University of Applied Sciences.

VERS Awards
De VERS Film Awards worden uitgereikt tijdens het filmfestival VERS dat elk jaar in juni gehouden wordt en dat volledig in het teken staat van de beeldmaker van morgen. Diverse makers van korte films strijden er om de juryprijzen voor Beste Film, Beste Cinematografie en Beste Montage. Een jury bepaalt wie de in totaal €17.500 aan prijzengeld in de wacht sleept voor het maken van een nieuwe film.

Overige Nederlandse prijzen

CFAP Prijs
Stichting Cultureel Fonds Audiovisuele Producenten (CFAP) ondersteunt projecten, stelt beurzen ter beschikking aan AV-producenten en kent jaarlijks de CFAP prijs toe aan (een) onderscheidende film- of televisie producent(en) op basis van voordrachten van vakbroeders en collegae. De winnaar krijgt €20.000, maar de genomineerden blijven ook niet met lege handen achter.

Zilveren krulstaarten
De Zilveren krulstaarten zijn dé Nederlandse vakprijzen voor scenarioschrijvers. De genomineerden worden gekozen door leden van het Netwerk Scenarioschrijvers van de Auteursbond. Er zijn drie categorieën: Beste lange film, Beste korte film en Beste televisieserie. Alleen films en series die in première zijn gegaan in het voorgaande kalenderjaar komen in aanmerking voor de prijs.

Kees Hoelierhoek Scenarioprijs
De Kees Holierhoek Scenarioprijs is de grootste scenarioprijs in het Nederlandse taalgebied voor tv-dramaseries. De prijs wordt sinds 1993 om het jaar toegekend aan een scenarioschrijver of een schrijversteam van Nederlands televisiedrama binnen een algemeen of specifiek dramatisch genre.

Internationale prijzen

Belangrijke internationale filmprijzen zijn onder andere de Academy Awards (AA), bij het grote publiek bekend als de Oscars. Dit zijn de belangrijkste filmprijzen van Amerika. Dan heb je de BAFTA Awards, de belangrijkste prijs van het Verenigd Koninkrijk.

Aan het begin van het jaar vinden de uitreikingen plaats van de Golden Globes, ter erkenning van uitmuntendheid in film en televisie, in zowel binnen- als buitenland. Het is niet alleen de start van het awardseizoen, maar voorspelt ook de nominaties voor de Academy Awards (de Oscars) in februari.

Internationale festivalprijzen
De drie belangrijkste internationale filmfestivals zijn de festivals in Cannes, Venetië en Berlijn. Deze festivals kennen ieder hun eigen prestigieuze prijzen, respectievelijk de Palme d’Or, de Gouden Leeuwen en de Gouden Beren. Ook Europa heeft zijn eigen ‘Academy Awards’: de awards van de European Film Academy (EFA). Deze awardshow wordt vaak gezien als de tegenhanger van de Academy Awards.

Je film komt alleen op de shortlist te staan van de BAFTA, AA of EFA wanneer hij voor een prestigieus filmfestival geselecteerd wordt. Deze filmfestivals hebben hier weer profijt van, omdat ze op die manier op de kaart gezet worden. Om welke festivals het gaat, vind je hier. Shortlist filmfestivals waar films draaien die worden overwogen voor de: