Filmprijzen

Op veel filmfestivals in binnen- en buitenland worden prijzen uitgereikt. Er zijn vaak aparte prijzen voor korte films, speelfilms, documentaires en studentenfilms. De meeste prijzen worden uitgereikt door een professionele en onafhankelijke jury. Veel festivals hebben ook een publieksprijs waarvoor gestemd kan worden.

Nederlandse prijzen

Nederlands Film Festival
De Gouden Kalveren, de grote prijzen van de Nederlandse film, worden uitgereikt tijdens de slotavond van het Nederlands Film Festival. Voor de meeste categorieën worden de nominaties en winnaars sinds 2015 bepaald middels een academysysteem. De films van een aantal categorieën wordt tot op heden nog beoordeeld door een onafhankelijke jury, namelijk voor televisiedrama, korte film en korte documentaire. Het festival kent ook een studentencompetitie met prijzen voor de beste eindexamenfilm (Tuschinski Award), de meest onderscheidende film of crewlid (Fentener van Vlissingen Fonds Award) en de beste producent van een afstudeerfilm (FPN Award).

IDFA
Het International Documentary Filmfestival Amsterdam kent verschillende competities; hierbij wordt o.a. een onderscheid gemaakt tussen internationale en Nederlandse documentaires. Voor beginnende filmmakers is er een aparte competitie: First Appearance; daarnaast kent het festival ook een internationale studentencompetitie.

International Film Festival Rotterdam
Dit internationale filmfestival kent meerdere prijzen. De belangrijkste competitie is de Tiger Awards competitie met twee categorieën: lange films en films korter dan 60’. Deze competitie is bedoeld voor aanstormend talent. Daarnaast heeft het festival ook een competitie voor studentenfilms.

Cinekid
De prijzen die uitgereikt worden tijdens dit festival gaan naar de beste internationale en Nederlandse films, televisieprogramma’s en nieuwe mediaproducties voor kinderen en jongeren.

Go Short International Film Festival
Op dit Nijmeegse festival voor de korte film worden de Go Short Awards uitgereikt voor de beste Europese korte film en de beste Nederlandse korte film.

Film by the Sea
Op Film by the Sea in Vlissingen worden onder andere de Film- en literatuuraward, voor de beste boekverfilming uitgereikt, naast de Grand Acting en de Sylvia Kristel Award.

VERS Awards
Awards voor korte films, animaties en documentaires van nieuwe filmmakers die worden uitgereikt door VERS, de vereniging voor nieuwe film- en televisiemakers.

Imagine Film Festival
Dit festival is gewijd is aan de 'fantastische' film, van fantasy tot science fiction, van horror tot anime. Hier worden onder meer de publieksprijs Silver Cream Award en juryprijs Zilveren Méliès uitgereikt.

CFAP Prijs
Stichting Cultureel Fonds Audiovisuele Producenten (CFAP) wil bijzondere prestaties van producenten in het zonnetje te zetten. De CFAP prijs wordt jaarlijks uitgereikt als eerbetuiging aan een Nederlandse film- en/of televisieproducent die zich in het vak heeft onderscheiden en dient ter ondersteuning van een onderscheidend project of als aanmoediging voor een opvallend talent. De winnaar ontvangt €20.000 euro.

Internationale prijzen

Belangrijke internationale filmprijzen zijn onder andere de Academy Awards, bij het grote publiek bekend als de Oscars, en de Golden Globes. De drie belangrijkste internationale filmfestivals zijn de festivals in Cannes, Venetië en Berlijn. Deze festivals kennen ieder hun eigen prestigieuze prijzen, respectievelijk de Palme d’Or en Camera d’Or, de Leone d’Oro en de Gouden Beren.