Faq audities theater en dans

Hoe bereid je je voor? Auditie doen is spannend: niet alleen voor jou, maar ook voor het gezelschap waar je auditeert. Het resultaat van de auditie zegt niet alles over je capaciteiten maar wel of deze aansluiten bij dat waar het gezelschap naar op zoek is. Doe veel auditie: wees niet te kieskeurig. Je kunt er veel van leren en het vergroot je kans op werk. 

De eerste kennismaking

In theater en dans moet je bereid zijn, vooral als beginner, alles aan te pakken. Oriënteer je daarom in de breedte op mogelijke gezelschappen, regisseurs en/of choreografen, ook in het buitenland. Zorg ervoor dat je de voorstellingen van het gezelschap kent en laat dat in je brief merken.

Beschrijf in een korte brief je motivatie. Voeg daar je cv en eventueel persoonlijke documentatie bij. Het gaat erom dat je eruit springt. Vaak is authentiek zijn het best. Formuleer je motivatie positief: 'Ik vind uw voorstellingen interessant omdat... '

Direct naar:

Gezelschappen

De confrontatie aangaan

Ga naar de auditie met een positieve houding ("Ik zal er hoe dan ook iets van opsteken") en gezonde nieuwsgierigheid. Draag kleren waarin je je prettig voelt, maar verhul je lichaam niet. Een fel gekleurd kledingstuk kan helpen om op te vallen in een volle auditie. Wees jezelf en realiseer je dat het voor de mensen achter de tafel ook niet makkelijk is: zij zijn verantwoordelijk voor een goede keuze.

Hoe stel je je tijdens de auditie op?

  • Een choreograaf of regisseur wil werken met mensen die interesse tonen, die willen leren. Dat zul je bewust moeten uitstralen. Pak opdrachten die je krijgt met alle intensiteit aan.
  • Luister goed naar wat er gevraagd wordt, maar toon ook initiatief. Durf jezelf te zijn en je kwetsbare kant te tonen.
  • Wees niet te kritisch, ook niet als je iets nieuws of onverwachts moet doen.
  • Als het materiaal moeilijk is, niet verlegen worden maar je er gewoon op storten. Pas echter wel op voor blessures door overmoed. Ga ook door met de opdracht als er iets even niet lukt.
  • Bij dans: Zorg dat je de ruimte hebt om voluit te bewegen. Vooraan is altijd het meeste plaats. Wees wel collegiaal; hinder niemand.
  • Plaats jezelf zo in de ruimte dat je goed kunt zien hoe de oefening wordt voorgedaan.

Na de auditie

Als je wordt aangenomen, dan zul je een arbeidscontract of stagecontract voorgelegd krijgen. Word je niet aangenomen? Bedenk dan dat je het wellicht over een jaar nog eens wilt proberen! Dus houd het contact positief, ook als je kritische kanttekeningen wilt plaatsen. En bedenk welke ervaringen je meeneemt naar een volgende auditie.