Algemene voorwaarden

Voeg je algemene voorwaarden toe aan je opdrachtcontracten? Dan hoef je niet meer bij elk contract na te denken of je aan de belangrijkste juridische zaken hebt gedacht. Je wederpartij weet waar hij aan toe is. Hierdoor voorkom je onnodige misverstanden en conflicten over basale rechten en verplichtingen. In combinatie met verzekeringen is dit vaak een goede manier om je ondernemersrisico te beperken. 

Veelvoorkomende onderwerpen

In algemene voorwaarden kun je tal van onderwerpen bespreken, de meest voorkomende onderwerpen zijn:

  • De beperking van aansprakelijkheid, bijvoorbeeld tot een bepaald bedrag;
  • De betaling, bijvoorbeeld binnen twee weken na het versturen van de factuur en/of een deel vooraf betalen;
  • De offerte, bijvoorbeeld hoelang deze geldig is;
  • Wat te doen bij een conflict, bijvoorbeeld conflicthantering;
  • Indien van toepassing: eigendomsvoorbehoud en/of garantie.

Direct naar:

Verzekeren

Geldigheid

Vooraf bekendmaken
De wederpartij moet voor het sluiten van het contract in de gelegenheid zijn geweest kennis te nemen van je algemene voorwaarden. Dat kan op verschillende manieren. Meestal gebeurt het met een hyperlink naar je voorwaarden, of een kopie daarvan bij je offerte. Je kunt je algemene voorwaarden ook deponeren bij de Kamer van Koophandel of de rechtbank, maar dat is niet verplicht. Het heeft geen zin om de link voor het eerst pas op de factuur te zetten, dat is te laat. 

Geen onredelijk bezwarende bepalingen opnemen
Om particulieren te beschermen tegen onredelijke algemene voorwaarden zijn in de wet een 'grijze en zwarte lijst' opgenomen waarin onredelijke bepalingen staan genoteerd die niet zijn toegestaan. Als je algemene voorwaarden bepalingen bevatten van de wettelijke 'grijze of zwarte lijst', dan gelden die bepalingen niet wanneer je met consumenten contracten sluit. Dus als je lesgeeft, verkoopt aan particulieren of optreedt voor particulieren. Als je met zakelijke partners werkt, heb je niet met deze lijsten te maken. Maar ook dan geldt dat je voorwaarden niet onredelijk bezwarend mogen zijn.

Let op bij conflicterende algemene voorwaarden
Jij en je wederpartij gebruiken allebei algemene voorwaarden. Welke zijn nu van toepassing? Dit heet de battle of forms. Beoordeel eerst hoe belangrijk de met elkaar strijdige bepalingen voor jullie zijn en probeer er vooraf uit te komen. Lukt dat niet, vraag dan juridisch advies.

Zelf algemene voorwaarden opstellen

Als je je eigen algemene voorwaarden op wilt stellen, kijk dan goed naar anderen. Wat hebben je collega’s opgenomen in hun voorwaarden? Zijn er vakbonden of belangenverenigingen in jouw vakgebied die standaarden hebben die je kunt gebruiken? De Kamer van Koophandel biedt uitgebreide en heldere informatie over het opstellen van geldige algemene voorwaarden.