Podia, theaters en festivals

In Nederland is er een breed aanbod van zalen, theaters én festivals. Sommige theaters en festivals richten zich volledig op de jeugd.

Theaters

In schouwburgen met grote zalen (meer dan 500 stoelen) en middelgrote zalen (200-500 stoelen) vind je een aanbod dat kan rekenen op publiek uit een hele regio. In de kleine zalen van schouwburgen en in vlakke vloertheaters is meer ruimte voor experiment. Hier worden ook wel voorstellingen van theateropleidingen opgevoerd en krijgen jonge theatermakers de mogelijkheid werkplaatsproducties te tonen. 

In grote steden leggen sommige kleinere podia zich toe op een specifiek theatersegment. Zo is in De Kleine Komedie in Amsterdam vooral veel kleinkunst te zien en in het Veem House for Performance veel mime-producties. Theaters die veel dans programmeren in Amsterdam zijn Nationale Opera & Ballet, Internationaal Theater Amsterdam (voormalig Stadsschouwburg Amsterdam), Frascati Theater en Theater Bellevue.

Daarnaast zijn er de zogenaamde ‘open einde’-theaters; veelal grote accommodaties waar gedurende een lange periode avond aan avond dezelfde voorstelling te zien is, zoals in het Circustheater in Scheveningen en in het Beatrixtheater in Utrecht. 

Festivals

Er zijn veel festivals waar theater en dans een belangrijke rol spelen. Een aantal bieden ook kansen of pitches voor jonge makers. Een greep uit het Nederlandse festivalaanbod

Holland Festival (Amsterdam): prestigieus multidisciplinair festival met veel internationale toppers.

IT's Festival (Amsterdam): festival met afstudeervoorstellingen van internationale dans- en theaterschoolstudenten van Nederlandse en enkele buitenlandse opleidingen.

Over het IJ (Amsterdam): locatietheaterfestival aan de NDSM-werf. Biedt jonge makers de kans een kleine voorstelling van 15 minuten te maken voor het Zeecontainerprogramma.

Nederlands Theater Festival (Amsterdam): toont de allerbeste voorstellingen van het seizoen.

Fringe Festival Amsterdam Theaterfestival met open inschrijving dat gelijktijdig met het Nederlands Theater Festival plaatsvindt.

Julidans (Amsterdam): Internationaal festival voor hedendaagse dans op diverse locaties.

Nederlandse Dansdagen is een jaarlijks dansfestival in Maastricht met de state of the art op het gebied van de Nederlandse dans.

Oerol (Terschelling): locatietheaterfestival op Terschelling. Biedt Atelier Oerol voor jonge makers. 

De Parade (Randstad): rondreizend theaterfestival in kermisachtige setting.

Theaterfestival Boulevard ('s Hertogenbosch): multidisciplinair en internationaal zomerfestival.

Cement Festival (Den Bosch): podium voor beginnende theatermakers.

Crossing Border (Den Haag): festival voor het gesproken woord en muziek met internationale artiesten.

SPRING Utrecht (Utrecht): festival voor de podiumkunsten dat de meest recente ontwikkelingen en cross-overs in de podiumkunsten laat zien.

Cadance (Den Haag): tweejaarlijks festival voor moderne dans.

Karavaan (diverse locaties in kop van Noord-Holland): reizend zomerfestival met muziek, dans- en theatervoorstellingen voor alle leeftijden op bijzondere locaties.

Lowlands (Biddinghuizen): muziekfestival met theaterprogrammering.

Noorderzon (Groningen): het grootste theater cross-over festival van het noorden.

Cinedans is het enige dansfilmfestival in Nederland. Het vindt plaats tijdens het festival Julidans.

Jeugdtheaterlocaties en -festivals

Theater de Krakeling in Amsterdam is een van de bekendste jeugdtheaters. Er zijn ook een aantal jongerenfestivals:

Festival Tweetakt: Utrechts festival gericht op de hele familie met podiumkunst en beeldende kunst voor alle leeftijden, van gerenommeerde en nieuwe kunstenaars, uit Nederland, België en andere landen.

Peuterfestivals: theaterfestivals gericht op peuters en kleuters.

Jonge Harten: een week lang eigentijdse theater- en dansvoorstellingen door jonge makers die zich vooral richten op het jongerenpubliek in Groningen.

Breakin' Walls: label van het Frascati Theater te Amsterdam, voor al hun programmaonderdelen specifiek voor publiek jonger dan 27 jaar.