Architectuurbeleid

Beleid en regelgeving op het gebied van de ruimtelijke ordening, natuur en kunst heeft grote gevolgen voor de praktijk van architecten, stedenbouwers en landschapsarchitecten. Het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs ontwikkelt het architectuurbeleid samen met de ministeries, het werkveld en lokale overheden. Het ‘Bouwbesluit’ en de ‘Welstandsnota’ zijn onderdeel van de regelgeving.

College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs

Het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs (CRa) ontwikkelt (én agendeert) het architectuurbeleid samen met onderstaande ministeries, het werkveld en lokale overheden. Het CRa adviseert de Rijksoverheid vanuit een onafhankelijke positie.

Het college bestaat uit de rijksbouwmeester (architect) en twee rijksadviseurs (een landschapsarchitect en een stedenbouwkundige). Zij werken multidisciplinair samen in ontwerpateliers aan de grote opgaven voor de toekomst.

Betrokken ministeries

Architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur zijn vakgebieden die te maken hebben met de samenleving, techniek, kunst en de vrije markt. Het beleid hierop is dan ook erg versnipperd over de verschillende ministeries. Het College van Rijksbouwmeesters en Rijksadviseurs heeft hierin een centrale rol en de ministeries (en hun taken) zijn constant aan verandering onderhevig. Het is dan ook altijd interessant om breder te kijken dan naar één ministerie of rijksdienst.

  • Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO)
    Dit ministerie voert de regie over het ruimtelijk beleid, verzorgt wet- en regelgeving omtrent bouwen, en is verantwoordelijk voor het huisvestingsbeleid. Bij dit ministerie komen veel verschillende aspecten van architectuur, stedenbouw en landschap samen. Onder het ministerie van VRO valt ook het Rijksvastgoedbedrijf. Deze organisatie beheert de gebouwen en gronden van de Rijksoverheid en Defensie.
     
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW)
    Dit ministerie gaat over het beleid omtrent mobiliteit, vliegvelden, havens en rijkswegen. Het heeft een grote invloed op de ruimtelijke inrichting van ons land en de connectie met andere landen. Onder het ministerie van IenW valt ook Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat draagt zorg voor de rijkswegen en rijkswaterwegen.
     
  • Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
    Dit ministerie is onder andere verantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderwijs en het kunst- en cultuurbeleid. Hier valt ook de creatieve industrie onder. Het ministerie van OCW is ook verantwoordelijk voor de cultuursubsidies aan de cultuurfondsen. Voor de ontwerpdisciplines is daarin het Stimuleringsfonds het belangrijkst. Bij het Stimuleringsfonds kan men subsidies aanvragen voor speciale projecten en bijvoorbeeld talentontwikkeling.
     
  • Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN)
    Dit ministerie heeft grote invloed en impact op de ruimtelijke inrichting van ons land. Denk aan natuurgebieden, productielandschappen, milieuwetgeving etc. 

Direct naar:

Cultuurbeleid

Bouwbesluit

Iedereen die gaat (ver)bouwen moet voldoen aan het Bouwbesluit. In dit besluit staan technische eisen voor de constructie, veiligheid, gezondheid, energiezuinigheid en het milieu. In het Bouwbesluit vind je bepaalde grenswaarden: bijvoorbeeld de minimale afmeting van de deurhoogte, de trap en de hoogte van het plafond. Je kunt het Bouwbesluit online raadplegen.

Welstand

Bouwplannen van een architect worden vaak beoordeeld op 'welstand' door de ‘Commissie Ruimtelijke Kwaliteit’. Elke Nederlandse gemeente heeft het welstandsbeleid vastgelegd in een welstandsnota. De welstandscommissie voert namens de gemeente welstandszorg uit. Welstandscommissies beoordelen, op basis van plaatselijke omstandigheden, het vakmanschap en de zorgvuldigheid van de architect. Materialisering, maatverhouding, detaillering, gevel- en kapvorm, relatie tot omgeving en belendingen zijn daarbij van belang.