Prijzen

Er zijn twee soorten prijzen: meedoen aan een wedstrijd en het toegekend krijgen van een prijs als eerbetoon voor verdienste of capaciteiten (oeuvreprijzen). Soms kun je je als kunstenaar aanmelden of word je uitgenodigd, en soms moet je worden voorgedragen. 

Theaterprijzen

De Gieskes-Strijbis Podiumprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en diversiteit van de podiumkunsten in Nederland. Deze prijs bestaat uit twee keer €60.000 euro.

BNG Nieuwe Theatermakersprijs is een theaterprijs voor jong talent onder de 35 jaar. De winnaar wordt gekozen door een vakjury die bestaat uit programmeurs en theatermakers. De prijs wordt uitgereikt tijdens de opening van het Nederlands Theater Festival. De winnaar krijgt een bedrag van €45.000 euro om de winnende voorstelling te hernemen en/of te investeren in een nieuwe productie.

De Troffel is een stimuleringsprijs die wordt uitgereikt aan het beste concept voor een voorstelling van een afgestudeerd theatermaker. De winnaar krijgt €7.500 euro en de kans het idee te realiseren tijdens Festival Cement.

VSCD prijzen richten zich in eerste instantie op prestaties van beroemde kunstenaars en producenten die op veel plaatsen te zien zijn. 

 • Louis d’Or prijs voor de meest indrukwekkende dragende mannelijke acteursrol in het Nederlands theaterseizoen. 
 • Theo d’ Or prijs voor de meest indrukwekkende dragende vrouwelijke acteursrol in het Nederlands theaterseizoen. 
 • Arlecchino prijs voor indrukwekkendste bijdragende mannenrol
 • Colombina prijs voor indrukwekkendste bijdragende vrouwenrol
 • Prosceniumprijs voor de persoon/instantie/groep die een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de regie, het decor, de kostumering, de dramaturgie of de muzikale ondersteuning 
 • Regieprijs prijs voor de beste regisseur
 • Mimeprijs prijs voor de beste maker van het seizoen. Dat kan zijn op het gebied van uitvoering, regie, choreografie etc. 
 • Act Award award voor een persoon of instelling die bijdraagt aan de verbetering van het werkveld van acteurs
 • Gouden Krekels Twee prijzen voor jeugdtheater: De Gouden Krekel voor de indrukwekkendste podiumprestatie van het jaar en de Gouden Krekel voor de indrukwekkendste productie van het jaar.
 • Poelifinario cabaretprijs voor het meest indrukwekkende programma van het seizoen.
 • Neerlands Hoop cabaretprijs voor de theatermaker met het grootste toekomstperspectief.
 • Oeuvreprijs wordt incidenteel toegekend aan een of meerdere podiumkunstenaars die met hun carrière een grote bijdrage aan de Nederlandse podiumkunsten hebben geleverd.

Kunstbende is een wedstrijd voor jong (13-18) creatief talent in verschillende disciplines, waaronder theater. De wedstrijd bestaat uit workshops, voorrondes per provincie en een landelijke finale. De winnaar krijgt stimuleringsprijzen als coaching en publiek.  

Top Naeff Prijs is een aanmoedigingsprijs voor veelbelovende, afstuderende studenten van de uitvoerende opleidingen van de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam. 

Charlotte Köhler Prijs is een prijs die het Prins Bernhard Cultuurfonds op voordracht van een deskundige jury jaarlijks toekent aan een jonge talentvolle theatervormgever, die met reeds gerealiseerd werk veelbelovend wordt geacht.

Genesiuspenning wordt ieder jaar uitgereikt door stichting Tekstpierement aan een veelzijdige theaterpersoonlijkheid en podiumkunstenaar met uitzonderlijke talenten. 

De Gouden Notekraker is de prijs van uitvoerende kunstenaars voor uitvoerende kunstenaars. De Zilveren Notekraker is een aanmoedigingsprijs voor aanstormend talent.

Erik Vos Prijs tweejaarlijkse prijs van €5.000 euro die jonge theatermakers met bijzonder talent beloont die een originele bijdrage leveren aan het Nederlandse theaterlandschap.

Wim Bary Stipendium wordt eens in de twee jaar toegekend aan een talent dat zich heeft gemanifesteerd in het theaterveld; een jonge theatermaker. Het gaat om een toekenning van €7.500 euro en de winnaar mag niet ouder zijn dan 35 jaar.

The Next! wordt jaarlijks uitgereikt aan een maker of groep die een voorstelling belooft te maken waarin de missie van DNA Next! wordt uitgedragen. Diversiteit en inclusiviteit in de meest brede zin zijn daarbij het uitgangspunt. Het gaat om een bedrag van maximaal € 25.000.

Direct naar:

Ondernemersprijzen

Nationale dansprijzen

Jiří Kylián-ring wordt uitgereikt als teken van bewondering voor Kylián's voortdurende gedrevenheid en inspirerende vernieuwende choreografieën. De drager wordt gevraagd de ring door te geven aan een kunstenaar die net als hij of zij een inspirator en vernieuwer is binnen de danswereld. 

Prijzen Dansersfonds keert drie prijzen uit: de Aanmoedigingsprijs, de Prijs van verdienste en de Speciale prijs voor dansers en choreografen.

Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht is bedoeld voor bijzondere choreografen die al een aantal in het oog springende projecten hebben gerealiseerd in het professionele circuit, maar nog geen structurele subsidie ontvangen.

Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek heeft ten doel een bijdrage te leveren aan de innovatie van dans voor een jong publiek in Nederland.

De Zwanen zijn de dansprijzen van de VSCD: prijzen voor prestaties van beroemde kunstenaars en producenten die op veel plaatsen te zien zijn.

BNG Bank Dansprijs Deze prijs ondersteunt toptalent op het gebied van choreografie en bestaat uit een bedrag van €50.000 euro om een tournee te financieren: de Excellent Talent Tour. Doel is getalenteerde jonge makers met (inter)nationale potentie te ondersteunen op hun weg naar de volgende fase in hun carrière.

Rotterdam International Duet Choreography Competition (RIDCC) Het doel van deze wedstrijd is het stimuleren van choreografen van over de hele wereld en het bieden van nieuwe kansen. Dankzij de XL Production Award, de Audience Award en de Partner Awards, die worden uitgereikt door verschillende gerenommeerde dansgezelschappen en -organisaties, krijgen de choreografen de kans om zich verder te ontwikkelen.

Internationale dansprijzen

Prix de Lausanne is een bijzonder prestigieuze internationale competitie voor jonge balletdansers van 15 t/m 18 jaar die nog niet professioneel zijn. Er zijn verschillende prijzen.

Benois de la danse is een internationale balletprijs die elk jaar wordt uitgereikt aan balletdansers en choreografen die internationaal in het oog zijn gesprongen. Igone de Jongh en Cédric Ignace van Het Nationale Ballet waren ooit genomineerd. De prijs werd opgericht door de International Union of the Workers of Choreography en werd voor het eerst uitgereikt in 1991 in het the Bolshoi theater in Moskou.

Musicalprijzen

Musical Awards zijn jaarlijkse prijzen van de Stichting Musical Awards van Joop van den Ende om de bijzondere prestaties van uitvoerende kunstenaars in musicalproducties te eren.

Jeugdtheaterprijzen

Niekie van den Berg theaterprijs is een initiatief van Impresariaat Uit de Kunst (IUDK) en werd in 2019 voor het eerst uitgereikt. Aan de prijs is een bedrag verbonden van €1.500,- te investeren in een volgende theaterproductie. Theatermaakster Niekie van den Berg (1968 - 2016) maakte vele jeugdvoorstellingen. Door haar naam aan deze prijs te verbinden wil IUDK de herinnering aan Niekie en haar gedachtengoed levend houden.