Prijzen

Er zijn twee soorten prijzen: meedoen aan een wedstrijd en het toegekend krijgen van een prijs als eerbetoon voor verdienste of capaciteiten (oeuvreprijzen). Soms kun je je als kunstenaar aanmelden of word je uitgenodigd, en soms moet je worden voorgedragen. 

Theaterprijzen

De Gieskes-Strijbis Podiumprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en diversiteit van de podiumkunsten in Nederland. Deze prijs bestaat uit twee keer €60.000 euro.

BNG Nieuwe Theatermakersprijs is een theaterprijs voor jong talent onder de 35 jaar. De winnaar wordt gekozen door een vakjury die bestaat uit programmeurs en theatermakers. De prijs wordt uitgereikt tijdens de opening van het Nederlands Theater Festival. De winnaar krijgt een bedrag van €45.000 euro om de winnende voorstelling te hernemen en/of te investeren in een nieuwe productie.

VSCD prijzen richten zich in eerste instantie op prestaties van beroemde kunstenaars en producenten die op veel plaatsen te zien zijn. 

  • Theo d’Or voor de meest indrukwekkende acteerprestatie in een dragende rol
  • Theo d’Or voor de meest indrukwekkende acteerprestatie in een bijdragende rol
  • Theo d’Or voor de meest innovatieve podiumprestatie
  • Proscenium-achter-de-schermen-prijs voor de persoon/instantie/groep die een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de regie, het decor, de kostumering, de dramaturgie of de muzikale ondersteuning
  • Mime/Performance Prijs voor de persoon of groep die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan het bewegingstheater
  • Gouden en Zilveren Krekels prijzen voor jeugdtheater, o.a. voor de meest indrukwekkendste podiumprestatie en de indrukwekkendste productie van het jaar
  • Poelifinario cabaretprijs voor theatermaker(s) met het meest indrukwekkende programma van het seizoen
  • Neerlands Hoop cabaretprijs voor de theatermaker(s) met het grootste toekomstperspectief
  • Oeuvreprijs wordt incidenteel toegekend aan een of meerdere podiumkunstenaars die met hun carrière een grote bijdrage aan de Nederlandse podiumkunsten hebben geleverd
  • Zilveren en Gouden Krommers prijzen voor theatermedewerkers die al 25 jaar hun vak uitoefenen en die al 40 jaar in het vak zitten

Kunstbende is een wedstrijd voor jong (13-18) creatief talent in verschillende disciplines, waaronder theater. De wedstrijd bestaat uit workshops, voorrondes per provincie en een landelijke finale. De winnaar krijgt stimuleringsprijzen als coaching en publiek.  

Top Naeff Prijs is een aanmoedigingsprijs voor veelbelovende, afstuderende studenten van de uitvoerende opleidingen van de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam. 

Charlotte Köhler Prijs is een prijs die het Prins Bernhard Cultuurfonds op voordracht van een deskundige jury jaarlijks toekent aan een jonge talentvolle theatervormgever, die met reeds gerealiseerd werk veelbelovend wordt geacht.

Erik Vos Prijs tweejaarlijkse prijs van €5.000 euro die jonge theatermakers met bijzonder talent beloont die een originele bijdrage leveren aan het Nederlandse theaterlandschap.

Wim Bary Stipendium wordt eens in de twee jaar toegekend aan een talent dat zich heeft gemanifesteerd in het theaterveld; een jonge theatermaker. Het gaat om een toekenning van €7.500 euro en de winnaar mag niet ouder zijn dan 35 jaar.

The Next! wordt jaarlijks uitgereikt aan een maker of groep die een voorstelling belooft te maken waarin de missie van DNA Next! wordt uitgedragen. Diversiteit en inclusiviteit in de meest brede zin zijn daarbij het uitgangspunt. Het gaat om een bedrag van maximaal € 25.000.

Toneelschrijfprijs bekroont elk jaar de auteur van het beste oorspronkelijk Nederlandstalige toneelwerk. De winnaar maakt kans op een geldprijs van €10.000. De genomineerden winnen elk €1.000. De Toneelschrijfprijs wordt georganiseerd door Fonds Podiumkunsten.

Direct naar:

Ondernemersprijzen

Nationale dansprijzen

Jiří Kylián-ring wordt uitgereikt als teken van bewondering voor Kylián's voortdurende gedrevenheid en inspirerende vernieuwende choreografieën. De drager wordt gevraagd de ring door te geven aan een kunstenaar die net als hij of zij een inspirator en vernieuwer is binnen de danswereld. 

Prijzen Dansersfonds keert drie prijzen uit: de Aanmoedigingsprijs, de Prijs van verdienste en de Speciale prijs voor dansers en choreografen.

Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht Deze stimuleringsprijs stelt een geldbedrag van € 25.000 beschikbaar om de winnaar meer slagkracht te geven in het produceren van diens ideeën. Het nieuwe werk of creatieproces zal tijdens de daaropvolgende editie van de Nederlandse Dansdagen voor het eerst worden gepresenteerd.

De Zwanen zijn de dansprijzen van de VSCD: prijzen voor prestaties van beroemde kunstenaars en producenten die op veel plaatsen te zien zijn.

BNG Bank Dansprijs Deze prijs ondersteunt toptalent op het gebied van choreografie en bestaat uit een bedrag van €50.000 euro om een tournee te financieren. Doel is getalenteerde jonge makers met (inter)nationale potentie te ondersteunen op hun weg naar de volgende fase in hun carrière.

Rotterdam International Duet Choreography Competition (RIDCC) Het doel van deze wedstrijd is het stimuleren van choreografen van over de hele wereld en het bieden van nieuwe kansen. Dankzij de XL Production Award, de Audience Award en de Partner Awards, die worden uitgereikt door verschillende gerenommeerde dansgezelschappen en -organisaties, krijgen de choreografen de kans om zich verder te ontwikkelen.

Internationale dansprijzen

Prix de Lausanne is een bijzonder prestigieuze internationale competitie voor jonge balletdansers van 15 t/m 18 jaar die nog niet professioneel zijn. Er zijn verschillende prijzen.

Benois de la danse is een internationale balletprijs die elk jaar wordt uitgereikt aan balletdansers en choreografen die internationaal in het oog zijn gesprongen. Igone de Jongh en Cédric Ignace van Het Nationale Ballet waren ooit genomineerd. De prijs werd opgericht door de International Union of the Workers of Choreography en werd voor het eerst uitgereikt in 1991 in het the Bolshoi theater in Moskou.

Musicalprijzen

Musical Awards zijn jaarlijkse prijzen van de Stichting Musical Awards van Joop van den Ende om de bijzondere prestaties van uitvoerende kunstenaars in musicalproducties te eren.

Jeugdtheaterprijzen

Niekie van den Berg theaterprijs is een initiatief van Impresariaat Uit de Kunst (IUDK) en werd in 2019 voor het eerst uitgereikt. Aan de prijs is een bedrag verbonden van €1.500,- te investeren in een volgende theaterproductie. Theatermaakster Niekie van den Berg (1968 - 2016) maakte vele jeugdvoorstellingen. Door haar naam aan deze prijs te verbinden wil IUDK de herinnering aan Niekie en haar gedachtengoed levend houden.