Ruilen

Binnen de deeleconomie deelt iemand iets met iemand anders, zonder dat daar een bedrijf aan te pas komt. Er bestaan sociale initiatieven die een bijdrage willen leveren aan een betere buurt of hergebruik, besparende initiatieven en commerciële initatieven. Het delen van spullen, huizen en diensten heeft snel aan populariteit gewonnen.

Voordelen

Ook jij kunt als aanvulling op de andere vormen van financiering je diensten of producten aanbieden in ruil voor iets dat jij nodig hebt via zogenaamde barter of ruilhandelsites. Denk bijvoorbeeld aan het ruilen van een fotoreportage tegen een website, of lessen tegen juridisch advies over auteursrecht. Er zijn verschillende sites die het ruilen heel makkelijk maken.

Zeker als je net begint heb je vaak weinig geld om te investeren, terwijl je dan juist veel kosten maakt. Door te ruilen voor iets dat jij kunt bieden hoef je zelf geen geld te investeren. Zo komen ook dingen die niet noodzakelijk zijn, maar wel erg handig binnen handbereik. Bovendien bouw je door te ruilen een zakelijk netwerk op dat later weer van pas kan komen als de samenwerking bevalt.

Let op

Meestal ken je de persoon met wie je ruilt niet van tevoren en draait de deal om vertrouwen. De meeste sites bieden daarom mogelijkheden om recensies te lezen en te schrijven na de ruil. Vaak is je profiel op een ruilsite gekoppeld aan je account op sociale media, waardoor het betrouwbaarder lijkt. Net als met opdrachten waar geld aan te pas komt is het wel belangrijk duidelijk af te spreken wat je van elkaar kunt verwachten en dat goed vast te leggen. 

Hoe werkt het fiscaal?

Voor zakelijke ruiltransacties gelden dezelfde administratieve regels als voor transacties met geld. Je kunt dus ook ‘wit’ barteren als het een zakelijke transactie betreft en btw rekenen over de geleverde dienst of het product. Om tot een zakelijke deal te komen bepaal je samen de economische waarde van de ruil in euro’s. Deze moet gelijk en marktconform zijn, en minstens hoger dan de inkoopkosten. Je mag elkaar wel korting geven. Je stuurt elkaar een factuur voor de geleverde prestaties, met het gebruikelijke btw-tarief. Deze factuur geldt als een gewone factuur die je in je administratie opneemt. Omdat jij de factuur die je voor de ruil ontvangt mag wegstrepen tegen de kosten is het resultaat neutraal. Als de economische waarde ver uit elkaar ligt kun je ook een deel in geld ontvangen of betalen. 

Als je een privé-aankoop doet in ruil voor een zakelijke dienst kun je de btw niet verrekenen en de kosten voor de transactie niet opgeven bij de Belastingdienst.