Werken in het buitenland

Werken in het buitenland kan veel kansen bieden. Het heeft ook verschillende praktische consequenties. Weet waar je op moet letten en organiseer je zaken goed.

Waar moet je aan denken?

Er zijn een aantal zaken die je regelt als je in het buitenland gaat werken. Wat je precies regelt is afhankelijk van jouw situatie en het land waar je naar toe reist. Let in ieder geval op de volgende zaken:

  • Je hebt misschien een visum en/of een werkvergunning nodig. Dit brengt mogelijk extra administratie met zich mee en wellicht heb je hiervoor aanvullende financiering nodig.
  • Als je bijzondere spullen meeneemt die je nodig hebt om je werk te kunnen doen, zoek dan van tevoren uit of je daarvoor een ATA-carnet nodig hebt. Een ATA-carnet is een internationaal douanedocument welke je aan kunt vragen bij de KVK.
  • Ga je als werknemer aan de slag, dan moet je een werknemersverzekering regelen. In veel gevallen is het mogelijk in Nederland verzekerd te blijven. Daarvoor moet je bij de Sociale verzekeringsbank (SVB) een A1-verklaring aanvragen. Deze verklaring is het bewijs aan het gastland dat je niet verplicht bent bepaalde kosten af te dragen op je loon of inkomsten. Kijk op de website van het SVB voor meer informatie.
  • Check bij CAK of je Nederlandse zorgverzekering blijft gelden in het gastland of breidt deze uit wanneer nodig.
  • De wetgeving op het gebied van aansprakelijkheid kan anders geregeld zijn in het gastland. Check daarom al je verzekeringen goed en sluit eventueel aanvullende verzekeringen af.

Direct naar:

Belasting

Informatie en advies

DutchCulture is er voor creatieven met internationale ambities die internationaal voet aan de grond willen krijgen. Ze geven informatie, advies, training en verbinden culturele en creatieve professionals met organisaties, overheden en netwerken. DutchCulture | TransArtists combineert en deelt kennis en ervaring over artist-in-residence programma's en andere internationale mogelijkheden voor creatieve professionals.

Creative Holland is er voor de creatieve grensverleggers die willen ontdekken waar internationale kansen liggen in hun sector. Zij hebben ook een International Support Index ontwikkeld waarin alle financiële en niet-financiële regelingen voor internationalisering van de culturele en creatieve sector in kaart zijn gebracht. Handig als je internationale ambities hebt, maar niet zo snel kunt overzien hoe de overheid je daarin zou kunnen ondersteunen.

On the Move heeft tot doel de internationale mobiliteit in de kunst- en cultuursector te vergroten. Ze bieden overzichten van subsidiemogelijkheden voor allerlei bestemmingen wereldwijd.