Werken in het buitenland

Werken in het buitenland kan veel kansen bieden maar kan afhankelijk van het land ook verschillende praktische consequenties hebben.

Waar moet je aan denken

De wetgeving op het gebied van aansprakelijkheid kan anders geregeld zijn dan hier. Misschien heb je een werkvergunning nodig. Mogelijk brengt het extra administratie met zich mee en wellicht heb je aanvullende financiering nodig. 

Als je ook bijzondere spullen meeneemt die je nodig hebt om je werk te kunnen doen, zoek dan ook van tevoren uit of je daarvoor een carnet nodig hebt. Een carnet is een internationaal douanedocument. 

Informatie en advies

DutchCulture | Transartists biedt op de website veel informatie over buitenlandse programma's voor kunstenaars van alle disciplines. Op de website van DutchCulture vind je ook informatie over het internationale culturele verkeer en over het CCP dat gespecialiseerde informatie biedt over Europese financieringsprogramma's. 

On the Move is een organisatie die de samenwerking en mobiliteit in de culturele sfeer op Europees niveau maar met behoud van culturele diversiteit wil bevorderen. On the Move verstrekt ook subsidies aan studenten en werkenden. 

Verzekerd werken

Als je voor een bepaalde tijd naar het buitenland gaat om te werken, moet je een werknemersverzekering regelen. In veel gevallen is het mogelijk in Nederland verzekerd te blijven. Daarvoor moet je bij de Sociale verzekeringsbank (SVB) een (E)101/A1 verklaring aanvragen. Deze verklaring is het bewijs aan het gastland dat je niet verplicht bent bepaalde kosten af te dragen op je loon of inkomsten. Kijk op de website van het SVB voor meer informatie.