Werken in het buitenland

Werken in het buitenland kan veel kansen bieden maar kan afhankelijk van het land ook verschillende praktische consequenties hebben.

Waar moet je aan denken

De wetgeving op het gebied van aansprakelijkheid kan anders geregeld zijn dan hier. Misschien heb je een werkvergunning nodig. Mogelijk brengt het extra administratie met zich mee en wellicht heb je aanvullende financiering nodig. 

Als je ook bijzondere spullen meeneemt die je nodig hebt om je werk te kunnen doen, zoek dan ook van tevoren uit of je daarvoor een carnet nodig hebt. Een carnet is een internationaal douanedocument. 

Informatie en advies

DutchCulture | Transartists biedt op de website veel informatie over buitenlandse programma's voor kunstenaars van alle disciplines. Op de website van DutchCulture vind je ook informatie over het internationale culturele verkeer en over het CCP dat gespecialiseerde informatie biedt over Europese financieringsprogramma's. 

On the Move is een organisatie die de samenwerking en mobiliteit in de culturele sfeer op Europees niveau maar met behoud van culturele diversiteit wil bevorderen. On the Move verstrekt ook subsidies aan studenten en werkenden. 

Verzekerd werken

Als je voor een bepaalde tijd naar het buitenland gaat om te werken, moet je een werknemersverzekering regelen. In veel gevallen is het mogelijk in Nederland verzekerd te blijven. Daarvoor moet je bij de Sociale verzekeringsbank (SVB) een (E)101/A1 verklaring aanvragen. Deze verklaring is het bewijs aan het gastland dat je niet verplicht bent bepaalde kosten af te dragen op je loon of inkomsten. Kijk op de website van het SVB voor meer informatie.

Werken in het buitenland heeft een aantal praktische en productionele consequenties. De wetgeving op het gebied van aansprakelijkheid is anders geregeld dan hier. Misschien heb je een werkvergunning nodig. Het brengt extra administratie met zich mee en wellicht heb je aanvullende financiering nodig. 

Neem je goederen mee op reis zoals bijvoorbeeld decorstukken, apparatuur of filmmateriaal, zoek dan tijdig uit of je een carnet nodig hebt. Een carnet is een internationaal douanedocument dat je kunt aanvragen bij de Kamer van Koophandel.

Nederland heeft met een aantal landen coproductieverdragen afgesloten. Hiermee willen overheden de samenwerking tussen twee landen op het gebied van de filmcoproductie bevorderen en de ontwikkeling van de filmindustrie in de beide landen stimuleren. Als aan de criteria wordt voldaan, dan kan de film in twee landen worden erkend als een nationale productie en komen in aanmerking voor de beschikbare overheidssteun in de betreffende landen.

Eurimages is het coproductie- en distributiefonds van de Raad van Europa. Het Filmfonds zit namens Nederland in de bestuursraad. Buitenlandse producenten die willen (co)produceren in Nederland, vinden informatie op Filmcommission.nl.

Wil je op zoek naar een baan in het buitenland, bereid je dan goed voor op allerlei praktische zaken rondom woon- en werkvergunningen, uitbetaling en (sociale) verzekeringen. Informeer bij collega's en mede-studenten naar hun ervaringen met regelgeving en uurtarieven of salarissen.

Je eigen netwerk is heel belangrijk bij het vinden van een baan in het buitenland. Er zijn ook diverse sites waar je vacatures kunt vinden.