Financiële administratie

Of het nou gaat om je levensonderhoud, een project of je onderneming: financieel overzicht is belangrijk. Denk aan een goede begroting, zodat je weet hoeveel financiële middelen je nodig hebt en een overzichtelijke administratie. Te ingewikkeld? Zoek dan een goede boekhouder.

Administratie

Het is belangrijk dat je een goede administratie voert. Als ondernemer ben je dit niet alleen verplicht, het kan je ook fiscale voordelen opleveren. Bewaar en orden je inkomsten (facturen) en uitgaven (bonnetjes en rekeningen) goed. Ondernemers hebben de plicht om hun administratie zeven jaar te bewaren. Houd ook een urenadministratie bij: dat is handig als je controle krijgt van de Belastingdienst. Je agenda kan onderdeel zijn van je administratie.

Als particulier ben je niet verplicht je administratie te bewaren. Het is wel verstandig je administratie minimaal vijf jaar te bewaren, omdat de Belastingdienst tot vijf jaar terug belasting mag navorderen.

Hulpmiddelen
Er bestaan veel computerprogramma’s of apps voor je smartphone die je kunnen helpen bij de administratie van je werk of project. Sommige zijn gratis, andere betaald. Bij gratis apps ‘betaal’ je vaak doordat je advertenties te zien krijgt, of omdat het bedrijf waarde hecht aan jouw data. Let er op dat je als ondernemer je boekhouding zeven jaar moet bewaren van de Belastingdienst. Zorg er dus voor dat de apps die je gebruikt betrouwbaar zijn, dat je gegevens goed worden opgeslagen en dat je ze zelf ook ergens opslaat. 

Voorbeelden
De boekhoudsoftware van Informer, GnuCash en e-Boekhouden zijn gratis te downloaden of te testen. Om je urenregistratie bij te houden kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de volgende gratis apps: Gekko Uren en Toggl. Je bonnetjes bewaren kun je doen je in Gekko Bonnen en je reiskilometers houd je bij met Gekko Ritten of Reisbalans. ZZP Assistent combineert deze drie functies in één app. Om te communiceren binnen een team bestaan er zakelijke communicatie-apps als Slack en Hipchat. Om documenten te delen kun je gebruikmaken van cloud-diensten als Google Drive en Dropbox.

Daarnaast bestaan er verschillende boekhoudpakketten die (meestal) tegen betaling alle bovenstaande functionaliteiten combineren, en die je bijvoorbeeld ook kunt gebruiken om facturen mee te maken of voor je boekhouder. 

Begrotingen

Financiers willen vooraf meestal begrotingen zien en later een eindafrekening. Maak in elk geval voor jezelf een begroting voordat je met je bedrijf of een project begint.

Om eventuele investeerders inzichtelijk te maken waar zij geld in steken, maak je een investeringsbegroting. Hierop plaats je alle benodigde middelen. In het financieringsplan beschrijf je hoe je deze posten wilt gaan financieren. Bij het aanvragen van een krediet wil de financier ook een balans en resultatenrekening (winst- en verliesrekening) van je onderneming zien.

Direct naar:

Financiering