Life long learning

Ook na het behalen van je bachelor of master-diploma is het belangrijk je verder te ontwikkelen in een steeds veranderend werkveld. Dit doe je door je vak uit te oefenen, les te geven, je artistiek verder te verdiepen, trainingen en summerschools te volgen of je zakelijke kwaliteiten te verbeteren. Zorg dat je kennis en vaardigheden op peil blijven. Je kunt je ook bijscholen op een ander gebied.

 

Training en talentontwikkeling

Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in je vak of om op het hoogste niveau te kunnen blijven presteren, kun je cursussen, trainingen en workshops volgen. Het aanbod verschilt per discipline. In diverse disciplines zijn ook speciale talentontwikkelingsprogramma's voor pas afgestudeerden. Houd in elk geval het nascholingsaanbod van je eigen academie in de gaten.

Gemengde of brede beroepspraktijk

Steeds meer alumni van kunsthogescholen hebben een gemengde of brede beroepspraktijk. Je kunt bijvoorbeeld lesgeven in de binnen- of buitenschoolse kunsteducatie of je specifieke competenties in een breder werkveld inzetten. Denk dan verder dan het traditionele werkveld waarvoor je bent opgeleid. Jouw eigen talent staat nog steeds centraal, maar je werkt op andere terreinen en met andere beroepsgroepen. Denk bijvoorbeeld aan projecten op het gebied van community art of aan maatschappelijke projecten in de gezondheidszorg of met asielzoekers. Ook in het bedrijfsleven kan talent van kunsthogescholen een inspirerende rol spelen.

Bijscholing op zakelijk gebied

Wil je de zakelijke kant van je vak beter onder de knie krijgen dan zijn er diverse organisaties die je daarbij kunnen helpen; vakbonden, beroepsorganisaties, en diverse commerciële instellingen bieden coaching, advies, informatieavonden en cursussen. Ook de AHK organiseert regelmatig bijeenkomsten en cursussen voor studenten en alumni. Denk bijvoorbeeld aan cursussen of informatieavonden over aspecten van het ondernemerschap zoals financiering, profilering en belastingzaken.

De meeste dansers volgen lessen om hun techniek bij te houden. Bij een aantal gezelschappen is het voor professionele dansers mogelijk aan die dagelijkse lessen deel te nemen. Ook de bovengenoemde dansopleidingen bieden bij- en nascholingscursussen voor professionals. Verder kunnen freelancers terecht in studio's die een dagelijks programma aanbieden met klassieke en moderne dans. 

Je kunt onder andere terecht bij het Amsterdam Dance CentreHenny Jurriëns Stichting en Dansgroep Krisztina de Châtel in Amsterdam, bij de Haagsche Dansetage (info via Korzo Theater) in Den Haag and Dansateliers in Rotterdam.

Deze studio's zijn ook om andere redenen van belang: workshops en audities worden vaak in dansstudio's aangekondigd; onder de docenten zitten balletmeesters, choreografen, artistiek leiders e.d. Door lessen te volgen kun je in contact komen met professionals die je kunnen helpen bij je training en je carrière.  

Professionele dansers beëindigen hun carrière als danser vaak rond hun 35ste. Veel van hen gaan werken als docent of choreograaf, maar er bestaat ook een mogelijkheid voor omscholing. De Stichting Omscholingsregeling Dansers biedt loopbaanadvies en mits er premies zijn afgedragen een (mogelijke) bijdrage in studiekosten of het opzetten van een eigen onderneming.