Vakmedia

Architecten zijn over het algemeen zeer actief in het bijhouden van de ontwikkelingen op het vakgebied. Middels boeken, kranten, tijdschriften en websites worden de vorderingen van collega’s op de voet gevolgd. De media zijn daarnaast van belang als het gaat om de profilering van de eigen praktijk en het binnenhalen van opdrachten.

Vakbladen en publicaties

Volume door Archis
Archis is een experimentele denktank en uitgever. Ze verkennen de diversiteit en ontwikkeling van architectuur, door de publicatie van Volume magazine en boeken, de organisatie van evenementen en internationale onderzoeksprojecten.

de Architect
Een belangrijk architectuurtijdschrift specifiek gericht op gerealiseerde projecten en ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Op de website is er ook aandacht voor nieuws, productinformatie, het archief en beluister je de podcast.

OASE
OASE verschijnt drie keer per jaar en brengt rigoureus onderzoek omtrent één specifiek thema binnen de architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Het legt daarbij de nadruk op de historische en theoretische aspecten van actuele onderwerpen.

Forum
FORUM is het tijdschrift voor architectuur en daarmee verbonden kunsten. Kenmerkend is de conceptuele diversiteit (en daarmee ook de betekenis) van het blad: een architectuur kritische spreekbuis met reis- en onderzoeksverslagen, biografieën en monografieën, of een filosofisch traktaat; waarin architecten schrijven over hun werk, maar ook over het werk van anderen.

Stedebouw & Architectuur Magazine
Al ruim 30 jaar is Stedebouw & Architectuur hét vakblad voor architecten, stedenbouwkundigen, projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties, ontwerpers, bouwers en voorschrijvers. Het magazine verschijnt in een oplage van 7.000 exemplaren met vijf thema-edities en aan het eind van het jaar de Innovatiecatalogus, in samenwerking met Duurzaam Gebouwd.

Blauwe Kamer
Blauwe Kamer publiceert over actuele projecten en ontwikkelingen op het gebied van stedenbouw, landschapsarchitectuur, ruimtelijke ordening en architectuur. Het vaktijdschrift heeft een journalistiek profiel en wil  informeren, inspireren en opinieren. Blauwe Kamer verschijnt vier keer per jaar met een printversie (in een oplage van circa 2000 exemplaren) en acht keer per jaar met een digitale uitgave.

Architectuur Lokaal
Architectuur Lokaal is een onafhankelijke stichting die zich richt op het bieden van oplossingen voor ruimtelijke vraagstukken in Nederland. Daarnaast brengen zij het tijdschrift Architectuur Lokaal uit welke gratis online kunnen worden gedownload.

Cobouw
Via het digitale magazine van Cobouw blijf je op de hoogte van nieuws, trends en innovaties in de bouwwereld.

nai010 uitgevers
nai010 uitgevers is specialist in het uitgeven van hoogwaardige publicaties op het gebied van architectuur, stedenbouw, kunst en design.

Architectura & Natura
Architectura & Natura is ​​uitgegroeid tot een van de bekendste boekhandels in Europa, gespecialiseerd in Architectuur, Landschapsarchitectuur en Natuurhistorie.

Veel van deze vakbladen vind je ook terug in de bibliotheken en mediatheken van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Hier lees je ze gratis en/of makkelijk online.

Platformen

Archined
Stichting Archined heeft tot doel het bevorderen en verspreiden van kennis van, en het bevorderen van het debat over stedenbouw, architectuur, en landschapsarchitectuur in het algemeen en die van Nederland in het bijzonder. Archined artikelen worden geschreven door mensen uit het veld zoals ontwerpers, academici, studenten.

Platform 31
Kennis- en netwerkorganisatie Platform31 ziet de trends in stad en regio. Ze verbinden beleid, praktijk en wetenschap rondom actuele vraagstukken en komen tot een aanpak waarmee bestuurders, beleidsmakers en uitvoerders direct aan de slag kunnen. Zij geven vele publicaties uit die ook online te lezen zijn.

Architectenweb
Op Architectenweb vind je een actueel en volledig nieuwsoverzicht, en een uitgebreide producten- en projectengids. Via de nieuwsbrieven en sociale media blijf je op de hoogte van wat er in het vakgebied speelt.