Faq welke zaken kan ik uitbesteden?

Ook als je niet van 'zakelijk gedoe' houdt, moet je zorgen dat bepaalde zaken geregeld zijn. Dat een goed product zichzelf verkoopt, is helaas een fabeltje. Daarom moet je je ook bezig houden met subsidieprocedures, begrotingen, distributie, verzekeringen, doelgroepen, onderhandelingen etc. Welke taken kun je uitbesteden, en aan wie? 

Je hoeft niet alles zelf te doen

Als je een werkplaatsproductie maakt, wordt het budget door de werkplaats beheerd, contracten verzorgd en de publiciteit geregeld. Als je een eigen gezelschap wilt oprichten, is het zeer aan te bevelen een zakelijk leider aan te stellen. Die kan dan veel zakelijke aspecten regelen. 

Wat voor plannen je ook hebt, zorg er altijd voor dat je iemand hebt die je kan adviseren op zakelijk gebied, een boekhouder bijvoorbeeld. Ook kun je overwegen de hulp in te roepen van een student kunstmanagement; vaak zijn zij wel geïnteresseerd in zo'n 'werkervaringsplaats'. 

Wat voor hulp je ook inschakelt: zorg ervoor dat je iemand vindt die je vertrouwt omdat je veel aan die persoon zult overlaten. Zorg dat je van alle afspraken op de hoogte blijft, spreek bijvoorbeeld vaste vergaderdagen af.

Als je iemand inschakelt

Zorg dan wel voor enige basiskennis. Zo kun je makkelijk communiceren met je zakelijk adviseur en dat kan je behoeden voor veel ellende en voor een hoge rekening. Dus weet waar je informatie kunt vinden als er een zakelijk vraagstuk op je pad komt. Deze website kan je op weg helpen met praktische informatie en uitleg over zakelijke kwesties.