Faq waar kan ik mijn talent ontwikkelen?

Hoe kun je na je afstuderen je talent verder ontwikkelen? Ga je voor bestaande gezelschappen aan de slag, met je afstudeervoorstelling op tournee, wil je nieuw werk maken met een eigen collectief of ga je dit combineren?

Ondersteuning door fondsen

Talentontwikkeling van jonge makers is een belangrijk onderdeel van het cultuurbeleid. Het Fonds voor de Podiumkunsten heeft een speciale regeling 'nieuwe makers' voor jonge talentvolle makers om zich in een langer lopend traject (maximaal twee jaar) te ontwikkelen, in samenwerking met gezelschappen, podia en festivals. Ook andere organisaties hebben aandacht voor talentontwikkeling, zoals het AFK en Bureau Broedplaatsen die een 3Package Deal hebben voor jong talent.

Direct naar:

Fondsen

Productiehuizen en werkplaatsen

Productiehuizen en werkplaatsen zijn de aangewezen plek voor startende makers. Ze kunnen optreden als (co)producent, bieden professioneel advies en een podium.

Direct naar:

Productiehuizen

Gezelschappen

De grote gesubsidieerde gezelschappen hebben een opdracht gekregen om jong talent te ondersteunen. Het Nederlands Dans Theater geeft bijvoorbeeld workshops voor jong danstalent en Scapino Ballet Rotterdam organiseert een intensief Young Talents Program. Internationaal Theater Amsterdam heeft onder andere een beurs, het International Ibsen Fellowship, voor jong regietalent en ondersteunt jonge gezelschappen op zakelijk vlak. Sommige gezelschappen richten zich specifiek op jonge makers, zoals de Nieuwkomers van Orkater. Daarnaast werken de Nationale Opera, Nederlandse Reisopera en Opera Zuid samen aan een talentontwikkelingsprogramma waarin jaarlijks een coproductie wordt gemaakt. Er wordt gewerkt met internationale en jonge Nederlandse of in Nederland opgeleide zangers en jonge theatermakers, componisten en artistieke teams.

Direct naar:

Gezelschappen

Theaters

De theaters zelf bieden niet super veel kansen voor jonge makers, maar er zijn zeker initiatieven te vinden. Zeven theaters werken bijvoorbeeld samen met jonge makers onder de naam De Coproducers. Ook het House of CT (voorheen het Compagnietheater) is een podium voor opkomend talent. Het Bellevue Lunchtheater biedt een springplank voor jong schrijftalent. En bij het Plein Theater en Podium Mozaïek is ruimte voor beginnende professionele makers.

Festivals

Festivals bieden niet alleen een podium, maar treden soms ook op als coproducent. Ze zijn een belangrijke schakel in talentontwikkeling, maar omdat het tijdelijke structuren zijn, is de artistieke begeleiding vaak ook tijdelijk. Het Atelier Oerol biedt jonge theatermakers/kunstenaars bijvoorbeeld een traject, waarin ze zich kunnen ontwikkelen binnen locatietheater en landschapskunst.

Direct naar:

Podia en festivals

Je eigen voorstelling pitchen

Wil je zelfstandig aan de slag, dan kun je je eigen voorstelling gaan maken en pitchen. Maak een voorproefje van je voorstelling, nodig programmeurs uit en vertel ze wat de planning is van de voorstelling. Heeft een programmeur interesse, maak dan een voorstel dat bij deze locatie past en ga verder in onderhandeling.

Hulp inschakelen

Als jonge maker heb je partners nodig die je kunnen ondersteunen met een netwerk, zakelijke kennis en op artistiek vlak. Je kunt ook zelf een partij inschakelen die aansluit bij jouw wensen, dan is de kans op een goede samenwerking het grootst. Zorg dat je weet wie je kunt benaderen en presenteer jezelf goed.

Tussenpersonen kunnen ook interessante samenwerkingen te bieden hebben. Zoals impressariaat Via Rudolphi, die met drie afstudeervoorstellingen onder de naam het Debuut een tournee organiseren. Of ROSE stories, een collectief van verhalenvertellers, producenten en talentontwikkelaars die jonge makers onder hun vleugels nemen.