Faq starten met werken

Hoe begin je met werken, tijdens of na je studie? Tijdens je studie heb je al een netwerk opgebouwd en ervaring opgedaan. Wat zijn je wensen op korte of lange termijn, waar liggen je kansen en waar ben je goed in? Alles begint met een duidelijk, bondig en aanstekelijk verhaal over jou en je werk. Of je nou solliciteert naar een baan, een opdracht binnen wilt halen of een eigen project initieert: zorg dat je kunt vertellen wie je bent en wat je beweegt. Begin in je eigen netwerk: daar liggen de meeste kansen.

Wat voor werk wil je aannemen en waarom?

Veel starters hebben naast eigen werk een parttime baan om rond te komen. Ook als je voornamelijk werkt voor je inkomen zijn vragen als ‘Wat levert deze baan meer op dan geld?’ ‘Wat betekent deze baan voor je netwerk?’ en ’Ontmoet je via je werk potentiële opdrachtgevers?’ belangrijk. Een voordeel van werk in loondienst is dat je meestal recht hebt op uitkeringen. 

Stagelopen als je bent afgestudeerd kan formeel niet: er is geen onderwijsinstelling betrokken die je begeleidt. Je kunt wel als vrijwilliger werkervaring opdoen. Als een klus goede contacten of artistieke ontwikkeling oplevert, hoeft het niet erg te zijn dat je weinig betaald krijgt. Zorg dat dat niet te lang duurt: dat is niet goed voor jezelf en door goedkoop te werken verpest je ‘de markt’.

In opdracht werken als freelancer

'Freelancen' is geen officiële term. De term wordt gebruikt voor verschillende situaties: je werkt met korte arbeidscontracten, je laat je verlonen of combineert dat met werken als zelfstandig ondernemer / zzp'er. Werk je alleen met (korte) arbeidscontracten of laat je je verlonen , dan ben je in juridische en fiscale zin een werknemer. Als werknemer hoef je geen ondernemingsvorm te kiezen en belasting wordt al ingehouden van je salaris.

Wat moet je regelen als je voor jezelf begint?

Als je voor jezelf begint, als zzp’er of met anderen, heb je geen recht op sociale uitkeringen, krijg je te maken met belastingen en moet je een administratie voeren. Daarnaast moet je een ondernemingsvorm kiezen en zelf diverse verzekeringen afsluiten.

Je moet je inschrijven bij de Kamer van Koophandel als je aan de volgende criteria voldoet:

•    Er is sprake van regelmatige deelname aan het economisch verkeer.

•    Je levert tegen betaling goederen of diensten.

•    Je hebt meer dan één opdrachtgever .

•    Je voert je werk naar eigen inzicht uit.

Nadat je je hebt ingeschreven bij de KvK, bekijkt de Belastingdienst of je ook een btw -nummer krijgt. Deze organisaties werken samen: je hoeft dus niet apart aan te melden bij de Belastingdienst.

Incidentele klussen

Je hebt géén inschrijvingsplicht als je incidenteel een rekening voor een klus stuurt en de rest van je inkomen bijvoorbeeld uit loondienst of verloningen haalt. Voor incidentele klussen kun je ook gebruik maken van de opting-in-regeling. Dan kun je je uit laten betalen alsof je ondernemer bent  maar zonder alle administratieve verplichtingen. De Belastingdienst ziet extra inkomsten als ‘resultaat uit overig werk’. Als je het opgeeft doe je dus niets illegaal.