Faq starten met werken

Je wilt starten met werken, tijdens of na je studie. Hoe begin je? Waar liggen je kansen, hoe zet je je netwerk in? Ga je als zelfstandige aan de slag, laat je je verlonen, wil je in loondienst of kies je voor een combinatie hiervan? Wat betekent je werk voor de ontwikkeling van je carrière?

Waar liggen je kansen

Wat zijn je wensen op korte en lange termijn, waar liggen je kansen en waar heb je talent voor? Alles begint met een duidelijk, bondig en aanstekelijk verhaal over jou, je werk en je ambitie. Of je nou solliciteert naar een baan, een opdracht binnen wilt halen of een eigen project initieert: zorg dat je kunt vertellen wie je bent en wat je beweegt. Begin in je eigen netwerk: daar liggen de meeste kansen. Tijdens je studie heb je al een netwerk opgebouwd, denk aan de stage-instelling(en), (gast)docenten en je medestudenten. Familie, vrienden en buren behoren ook tot je netwerk.

Werken in loondienst en verlonen

Heb je een baan in loondienst dan draag je automatisch bij aan werknemersverzekeringen waar je mogelijk gebruik van kunt maken bij inkomensverlies. Je hebt dan een arbeidscontract. Laat je je verlonen voor een opdracht, dan ben je in juridische en fiscale zin ook een werknemer. Als werknemer hoef je geen ondernemingsvorm te kiezen en belasting wordt door de werkgever of het verloningsbedrijf ingehouden van je salaris.

Starten als ondernemer

Als je voor jezelf begint, als zzp’er of met anderen, stuur je facturen voor je werk en maak je opdrachtcontracten. Je krijgt te maken met ondernemersbelastingen en houd je administratie bij. Je beslist zelf hoe je je indekt tegen bedrijfsrisico’s zoals inkomensverlies bij werkloosheid of ziekte. Wanneer je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK) dan kies je een ondernemingsvorm. Dan bekijkt de Belastingdienst of je ook een btw-nummer krijgt. Deze organisaties werken samen: je hoeft je dus niet apart aan te melden bij de Belastingdienst.

Inschrijving bij de KVK is verplicht als je aan de volgende criteria voldoet:

  • Er is sprake van regelmatige deelname aan het economisch verkeer.
  • Je levert tegen betaling goederen of diensten.
  • Je hebt meer dan één opdrachtgever.
  • Je voert je werk naar eigen inzicht uit.

Je hebt géén inschrijvingsplicht als je incidenteel een rekening voor een klus stuurt. Voor een enkele klus voor de buurman hoef je je bijvoorbeeld niet in te schrijven.

Opting-in
Je kunt ook gebruik maken van de opting-in-regeling. Dan kun je je uit laten betalen alsof je ondernemer bent, maar zonder alle administratieve verplichtingen. Je moet dit wel opgeven bij de Belastingdienst. Deze inkomsten worden belast als ‘resultaat uit overig werk’.

Ontwikkeling van je beroepspraktijk

Vraag je altijd af wat het werk dat je doet voor je betekent. Doe je dit alleen om geld te verdienen of is het ook een concrete stap in de ontwikkeling van je carrière? Stagelopen als je bent afgestudeerd bijvoorbeeld kan niet, want er is geen onderwijsinstelling betrokken die jou begeleidt. Je kunt wel als vrijwilliger extra werkervaring opdoen. Zorg er voor dat deze klus niet te lang duurt, dat je jezelf (en jouw waarde voor het project) niet onderschat en dat het bijdraagt aan je mogelijkheden om betaald werk te vinden.

Denk niet alleen aan de financiële vergoeding van een baan of opdracht. Kijk ook naar de betekenis ervan voor je (artistieke) ontwikkeling en de ontwikkeling van je netwerk. Bijvoorbeeld: krijg je weinig betaald, maar levert de opdracht je wel een nieuw netwerk op en kun je je door dit project artistiek ontwikkelen? Dan kan het nog steeds interessant zijn om het werk te doen. En als je een goede som geld krijgt aangeboden, maar het project levert je geen netwerk of ontwikkeling op, moet je het dan wel doen?

Werken in Nederland als buitenlandse student of alumnus

Kom je uit een EU/EEA land, dan kun je gewoon aan de slag in Nederland. Tijdens je studie (en ook daarna) mag je een baan aannemen of als zelfstandige starten. Je bent dan wel verplicht je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, een administratie te voeren en zelf je belasting af te dragen.

Non-EU/EEA
Kom je uit een non-EU/EEA land dan kun je tijdens je studie alleen een bijbaan nemen als je werkgever een werkvergunning (TWV) voor je aanvraagt bij het UWV. Met deze vergunning kun je óf in juni, juli en augustus fulltime werken óf maximaal 16 uur per week gedurende het jaar (anno 2022). Met een verblijfsvergunning/visum voor een studie kun je tijdens je studie ook als zelfstandige aan de slag. Dan moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en gelden voor jou dezelfde regels als voor Nederlandse ondernemers. Na je studie in Nederland blijven werken? Meer informatie vind je in de Faq verblijf en werk in Nederland als buitenlandse alumnus.

Zorgverzekering
Houd er rekening mee dat een Nederlandse zorgverzekering verplicht wordt gesteld als je aan het werk wilt als werknemer en in sommige gevallen ook als je als zelfstandige wilt gaan werken. Je kunt een persoonlijke check uit laten voeren door het SVB.

Direct naar:

Zorgverzekering