Faq hoe start ik met werken?

Je wilt starten met werken, tijdens of na je studie. Hoe begin je? Waar liggen je kansen, hoe zet je je netwerk in? Ga je als zelfstandige aan de slag, laat je je verlonen, wil je in loondienst of kies je voor een combinatie hiervan? Wat betekent je werk voor de ontwikkeling van je carrière?

Waar liggen je kansen?

Wat zijn je wensen op korte en lange termijn, waar liggen je kansen en waar heb je talent voor? Alles begint met een duidelijk, bondig en aanstekelijk verhaal over jou, je werk en je ambitie. Of je nou solliciteert naar een baan, een opdracht binnen wilt halen of een eigen project initieert: zorg dat je kunt vertellen wie je bent en wat je beweegt. Begin in je eigen netwerk: daar liggen de meeste kansen. Tijdens je studie heb je al een netwerk opgebouwd, denk aan de stage-instelling(en), (gast)docenten en je medestudenten. Familie, vrienden en buren behoren ook tot je netwerk.

Direct naar:

Netwerken

Presenteren

Ontwikkeling van je beroepspraktijk

Vraag je altijd af wat het werk dat je doet voor je betekent. Denk niet alleen aan de financiële vergoeding van een baan of opdracht. Kijk ook naar de betekenis ervan voor je (artistieke) ontwikkeling en de ontwikkeling van je netwerk. Bijvoorbeeld: krijg je weinig betaald, maar levert de opdracht je wel een nieuw netwerk op en kun je je door dit project artistiek ontwikkelen? Dan kan het nog steeds interessant zijn om het werk te doen. En als je een goede som geld krijgt aangeboden, maar het project levert je geen netwerk of ontwikkeling op, moet je het dan wel doen?

Als je onbetaald werk wilt doen, zorg er dan voor dat dat niet te lang duurt of niet te veel tijd kost. Onderschat jouw waarde niet en vraag je af of en hoe het bijdraagt aan je carrière. Je kunt bijvoorbeeld extra werkervaring opdoen als vrijwilliger. Stagelopen als je bent afgestudeerd kan niet, omdat er geen onderwijsinstelling betrokken is die jou begeleidt.

Welke vorm past bij jou?

Je kunt je werk op verschillende manieren vormgeven. Dit is vaak sterk afhankelijk van wat gangbaar is in de sector (voor jouw specialisme) of wat de instelling of diegene voor wie je gaat werken kan bieden. Maar het kan ook een weloverwogen keuze zijn om bijvoorbeeld juist in loondienst te gaan of als zelfstandige te starten. Loondienst geeft namelijk meer zekerheid dan ondernemen en minder administratie. Ondernemen geeft weer meer vrijheid bij de uitvoering van je werk. Verdiep je in die verschillende aspecten om te kijken wat bij jou en je werk past. Een combinatie van verschillende vormen is ook mogelijk.

Loondienst of verlonen
Met een baan in loondienst draag je automatisch bij aan werknemersverzekeringen waar je mogelijk gebruik van kunt maken bij inkomensverlies. Je hebt dan een arbeidscontract. Laat je je verlonen voor een opdracht, dan ben je in juridische en fiscale zin ook een werknemer. Als werknemer hoef je geen ondernemingsvorm te kiezen en belasting wordt door de werkgever of het verloningsbedrijf ingehouden van je salaris.

Een eigen bedrijf
Als je voor jezelf begint, als zzp’er of met anderen, stuur je facturen voor je werk en maak je opdrachtcontracten. Je krijgt te maken met ondernemersbelastingen en houd je administratie bij. Je beslist zelf hoe je je indekt tegen bedrijfsrisico’s zoals inkomensverlies bij werkloosheid of ziekte. Wanneer je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK) dan kies je een ondernemingsvorm. Dan bekijkt de Belastingdienst of je ook een btw-nummer krijgt. Lees hier meer over in het Stappenplan starten als zelfstandige, de link vind je onderaan deze pagina.

Je kunt ook gebruik maken van de opting-in-regeling. Dan kun je je uit laten betalen alsof je ondernemer bent, maar zonder alle administratieve verplichtingen. Je moet dit wel opgeven bij de Belastingdienst. Deze inkomsten worden belast als ‘resultaat uit overig werk’. Je leest hier meer over op de pagina Werk in opdracht.

Werken in Nederland als buitenlandse student of alumnus

Kom je uit een EU/EEA land, dan kun je gewoon aan de slag in Nederland. Tijdens je studie (en ook daarna) mag je een baan aannemen of als zelfstandige starten. Je bent dan wel verplicht je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, een administratie te voeren en zelf je belasting af te dragen.

Non-EU/EEA
Kom je uit een non-EU/EEA land dan kun je tijdens je studie alleen een bijbaan nemen als je werkgever een werkvergunning (TWV) voor je aanvraagt bij het UWV. Met deze vergunning kun je óf in juni, juli en augustus fulltime werken óf maximaal 16 uur per week gedurende het jaar (anno 2022). Met een verblijfsvergunning/visum voor een studie kun je tijdens je studie ook als zelfstandige aan de slag. Dan moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en gelden voor jou dezelfde regels als voor Nederlandse ondernemers. Na je studie in Nederland blijven werken? Meer informatie vind je in de Faq verblijf en werk in Nederland als buitenlandse alumnus.

Zorgverzekering
Houd er rekening mee dat een Nederlandse zorgverzekering verplicht wordt gesteld als je aan het werk wilt als werknemer en in sommige gevallen ook als je als zelfstandige wilt gaan werken. Je kunt een persoonlijke check uit laten voeren door het SVB.

Direct naar:

Zorgverzekering