Faq spelen in een orkest

Deel uitmaken van een van Nederlands beroepssymfonie-orkest is de ambitie van veel conservatoriumstudenten. Eenvoudig is het niet, want het niveau is hoog en de concurrentie is groot. Hoe vergroot je je kansen?

Een vaste baan of eerst wat rondkijken?

Een vaste baan krijg je na een auditie. Door te remplaceren leer je het wereldje kennen. Het ene orkest is het andere niet. De verschillen zitten o.a. in repertoirekeuze, speelmanier, niveau, sfeer, de mogelijkheid om al dan niet in deeltijd te werken. 

Direct naar:

Orkesten

Remplaceren in een orkest

Alle orkesten hebben van tijd tot tijd remplaçanten nodig. Hoe krijg je het voor elkaar dat ze jou vragen?

- Als je de juiste contacten hebt, word je misschien vanzelf een keer gevraagd. Dit hangt natuurlijk samen met je eigen kwaliteiten, maar je moet er ook wat geluk in hebben. Aarzel niet om gebruik te maken van de contacten die je hebt!

- Je kan een open brief schrijven naar de orkesten van je keuze. Stuur een CV mee waarin je je studie-verloop vermeldt en je relevante werkervaring.

- Sommige orkesten houden remplaçantenaudities. Kom je daar met goed gevolg doorheen, dan kom je op een lijst van vaste remplaçanten. 

Auditie doen

In een orkest spelen en auditie doen zijn twee heel verschillende dingen. Er zijn musici die als remplaçant in een orkest uitstekend (kunnen) functioneren, maar die er steeds niet in slagen om door de auditie heen te komen.

Vacatures

De advertenties voor vacatures in de Nederlandse orkesten vind je in de zaterdagkranten. Daarnaast kan je de orkesten van je keuze vragen om je op de hoogte te houden van toekomstige audities.

Alternatieven

Een baan in een orkest is niet voor iedereen weggelegd. Maar ook niet voor iedereen ideaal. Wil je bijvoorbeeld veel van je persoonlijke muzikale ideeën kwijt, dan is het spelen van kamermuziek een goede optie. Naast de orkesten telt Nederland vele grotere en kleinere ensembles. Wel is het moeilijk met kamermuziek je brood te verdienen. Het spelen in een ensemble laat zich echter goed combineren met een (eigen) lespraktijk. Verder is er een levendig circuit met mengvormen van vele genres en disciplines waar muzikanten een speelplek vinden.