Faq hoe doe ik auditie?

Auditie doen. Het is een vast onderdeel van het artiestenbestaan en brengt de nodige spanning met zich mee. Niet alleen voor jou, maar ook voor het gezelschap waar je voor auditeert. Het resultaat van de auditie zegt lang niet alles over je capaciteiten. Wel of deze aansluiten bij dat waar het gezelschap naar op zoek is. Door veel audities te doen, en niet té kieskeurig te zijn, kun je veel leren en vergroot je je kans op werk.

De eerste kennismaking

Oriënteer je breed. Onderzoek bij welke gezelschappen, regisseurs en/of choreografen je zou willen auditeren. Kijk ook naar mogelijkheden in het buitenland.

Beschrijf in een korte brief je motivatie. Voeg daar je cv en eventueel persoonlijke documentatie bij. Het gaat erom dat je eruit springt. Authenticiteit helpt daarbij. Zorg er ook voor dat je de voorstellingen van het gezelschap kent en laat dat in je brief terugkomen.

Direct naar:

Gezelschappen

De confrontatie aangaan

Een auditie ga je het liefste in met een positieve houding ("Ik zal er hoe dan ook iets van opsteken") en gezonde nieuwsgierigheid. Draag kleren waarin je je prettig voelt, maar verhul je lichaam niet. Een felgekleurd kledingstuk kan helpen om op te vallen in een volle auditie. Vind hierin een goede balans. Wees jezelf en realiseer je dat het voor de mensen achter de tafel ook een uitdaging is: zij zijn verantwoordelijk voor een goede keuze.

Hoe stel je je tijdens de auditie op?

  • Een choreograaf of regisseur wil werken met mensen die interesse tonen, die willen leren. Dat zul je bewust moeten uitstralen. Pak opdrachten die je krijgt met alle intensiteit aan.
  • Luister goed naar wat er gevraagd wordt, maar toon ook initiatief. Durf jezelf te zijn en je kwetsbare kant te tonen.
  • Wees niet te kritisch, ook niet als je iets nieuws of onverwachts moet doen.
  • Als het materiaal moeilijk is, niet verlegen worden maar je er gewoon op storten. Pas echter wel op voor blessures door overmoed. Ga ook door met de opdracht als er iets even niet lukt.
  • Bij dans: Zorg dat je de ruimte hebt om voluit te bewegen. Vooraan is altijd het meeste plaats. Wees wel collegiaal; hinder niemand.
  • Plaats jezelf zo in de ruimte dat je goed kunt zien hoe de oefening wordt voorgedaan.

Na de auditie

Als je wordt aangenomen, dan zul je een arbeidscontract of stagecontract voorgelegd krijgen. Word je niet aangenomen? Bedenk dan dat je het wellicht over een jaar nog eens wilt proberen! Dus houd het contact positief, ook als je kritische kanttekeningen wilt plaatsen. Bedenk ook welke ervaringen je meeneemt naar een volgende auditie. Van iedere auditie leer je!

Direct naar:

Contracten