Faq hoe verzeker ik een filmproductie?

Als je een film produceert kan er vanalles misgaan met je materiaal, het weer of je crew. Een belangrijke onderdeel is ook de verzekering van het opnamemateriaal, die dekt bij beschadiging of verlies van film-, video- of geluidsmateriaal en bij een kapotte camera, foutief snijden of monteren.

Verzekerd bedrag en eigen risico

De verzekeringsmaatschappij keert in geval van schade een bedrag uit (minus een eventueel eigen risico), dat je in staat stelt om de schade te laten herstellen of in het slechtste geval de betreffende opnamen opnieuw te maken. De verzekeringsmaatschappij vergoedt alle feitelijk te maken kosten, inclusief de honoraria van cast en crew. Uiteraard bedraagt de vergoeding per gebeurtenis nooit meer dan het in de polis vermelde bedrag.

Direct naar:

Verzekeren

Verzekeringspremie

De premie voor deze verzekering wordt berekend over het totale budget van je productie en bedraagt een percentage dat varieert van 0,6% tot 1,5%, afhankelijk van een aantal clausules dat je laat opnemen. De begroting van je productie vormt dus het uitgangspunt voor de premie en het verzekerde bedrag.

Speciale verplichtingen

Er zijn speciale verplichtingen die je na dient te komen. Zo ben je bijvoorbeeld verplicht om je filmmateriaal binnen een bepaald aantal dagen nadat het belicht is te laten ontwikkelen. Een andere verplichting is dat je voorafgaand aan de opnamen camera’s, lenzen en alle andere voor de opnamen benodigde apparatuur op hun juiste werking laat controleren.

Het filmmateriaal waarop je de testen laat maken, dien je te laten ontwikkelen en zorgvuldig te bewaren. Deze testen gelden als bewijsmateriaal dat je met juist werkende apparatuur bent begonnen. Mocht er schade ontstaan, dan zal een schade-expert daar om vragen.

Overige verzekeringen

Als producent kun je zeker niet zonder een aansprakelijkheidsverzekering. Maar er zijn nog tal van productieverzekeringen die je kunt afsluiten. Denk eens aan een situatie waarin je uiterst kostbare sets laat bouwen. Laat je die onverzekerd? En wat voor consequenties heeft het als je hoofdrolspeler ziek wordt en de opnamen stil komen te liggen? Steeds moet je de afweging maken tussen risico’s en de kosten van een verzekering.

Verzekeringsmaatschappijen

Je verzekeren via een tussenpersoon heeft als voordeel dat het contact vaak wat persoonlijker is en hij je een onafhankelijk advies kan geven. Je kunt je echter ook rechtstreeks tot een verzekeringsmaatschappij wenden.

Direct naar:

Beroepsorganisaties