Solliciteren

In je sollicitatiebrief en je cv probeer je jezelf te verkopen op zo'n manier dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. In het gesprek probeer je het positieve beeld dat uit je brief en cv naar voren komt te bevestigen. Benadruk je kwaliteiten, maar wees realistisch. 

De vacature

Vacatures vind je in de open arbeidsmarkt, in online advertenties of advertenties in kranten of bladen, via professionele netwerken of op banenmarkten. Ongeveer 65% van de banen vind je in de verborgen arbeidsmarkt, die bestaat uit plekken die opgevuld worden na een stage, via via of via informele netwerken. Die vind je via oriënterende gesprekken met mensen binnen de sector waar jij graag in wilt werken. 

Direct naar:

Netwerken

De sollicitatiebrief

In je sollicitatie- of motivatiebrief leg je uit waarom jij de juiste kandidaat bent. Zoek aansluiting tussen wat de werkgever zoekt en wat jij biedt: de gemene deler. In het algemeen schrijf je in je brief naar welke functie je solliciteert en waar je de vacature gevonden hebt. Vervolgens beschrijf je je motivatie, bestaande uit waarom jij belangstelling hebt en waarom jij geschikt bent voor de functie. Illustreer dit met voorbeelden, of geef jouw visie op het vakgebied weer.

Het curriculum vitae (cv)

Een goed cv is een cv dat is aangepast aan de functie waarop je solliciteert. Maak dus altijd een nieuw cv, gericht op de specifieke eisen. Werk- of opdrachtgevers kijken eerst naar je cv. Voldoe je niet aan de eisen of is je cv slecht verzorgd, dan wordt je brief niet eens gelezen. 

Let er op dat je online profiel en de informatie op sociale media overeenkomt met wat je schrijft in je sollicitatiebrief en cv. Check ook wat je te zien krijgt als je jezelf googelt. 

Het sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is een nadere kennismaking voor beide partijen. De organisatie wil het positieve beeld dat je brief en cv oproepen bevestigd zien. Jij kijkt of de functie past bij jouw wensen en verwachtingen, en probeert de werkgever te overtuigen van jouw geschiktheid. Bereid je goed voor, zorg dat je je brief en cv kent en bedenk mogelijke vragen. Geef een helder en realistisch beeld van jezelf in relatie tot de functie. 

Na het gesprek kan je worden uitgenodigd voor een tweede ronde, of je wordt afgewezen. Bel op en vraag naar de reden van afwijzing, zodat jij er iets van kunt leren. Blijf actief zoeken naar werk.

Direct naar:

Presenteren