Ondernemingsplan

Als je zelf gaat ondernemen, met anderen of als zzp’er, dan is het zinvol om een ondernemingsplan op te stellen. Hierin beschrijf je wat je met jouw onderneming precies wilt doen en waar je de financiering vandaan haalt.

Het nut van een ondernemingsplan

Een ondernemingsplan helpt je om je ideeën voor een onderneming te analyseren op een zakelijk en creatief niveau. Het dwingt je om als ‘ondernemer’ te gaan denken en een verdienmodel en een langetermijnstrategie te ontwikkelen. Dit plan kun je ook gebruiken als je met potentiële opdrachtgevers en investeerders/geldschieters in gesprek gaat.

Schrijf zelf de basis van het plan, eventueel met je samenwerkingspartner, zodat het plan de nodige bezieling en urgentie krijgt. Je kunt externe adviseurs betrekken voor bijvoorbeeld juridische, financiële of fiscale adviezen.

Direct naar:

Verdienmodellen

Welke vragen beantwoordt een ondernemingsplan?

Een ondernemingsplan heeft geen vaste indeling of inhoud, maar de lezers van jouw plan zitten vaak wel met dezelfde vragen. Om de realiteitswaarde van je antwoorden te kunnen toetsen wil een buitenstaander zoveel mogelijk feiten, helder gestructureerd, op papier. Hierdoor worden de sterke en zwakke punten van je plan zichtbaar. Denk aan de volgende onderwerpen en vragen:

  • Plan: Welke dienst of welk product wil je gaan leveren en wat zijn je verwachtingen? Wat is er zo speciaal of bijzonder aan en wie is je doelgroep?
  • Markt: Hoe groot is de markt waarop jij je gaat begeven? Met wat voor producten of bedrijven ga je concurreren? Wat voor opdrachtgevers/afnemers zijn er? Wat voor contacten heb je met ze?
  • Jij: Beschrijf je opleiding, werkervaring en motivatie. Waarom wil je deze onderneming beginnen?
  • Bedrijf: Hoe gaat het bedrijf heten, waar wil je het vestigen, wat wordt de ondernemingsvorm, wie zijn erbij betrokken? Wat heb je nodig aan ruimte, spullen en verzekeringen?
  • Financiering: Hoeveel kosten maak je structureel? Hoeveel moet je vooraf investeren? Hoe denk je dat te gaan financieren? Hoeveel omzet en winst verwacht je te gaan maken?

Een ondernemingsplan schrijven

Er zijn verschillende manieren om een ondernemingsplan te maken of in beeld te brengen. Business Model Canvas is in de kunst- en cultuursector een veelgebruikte methode. Dit model bevat negen bouwstenen die je helpen om je plannen te visualiseren. Deze methode kun je ook goed gebruiken voor een project.

Video: Business Model Canvas Explained