Kleineondernemersregeling

De kleineondernemersregeling (KOR) is een vrijstelling van de btw die je van tevoren aan kunt vragen als je nog weinig omzet verwacht.

Voorwaarden

Ben je in Nederland gevestigd en is je omzet niet hoger dan €20.000 per jaar, dan kom je in aanmerking. De omzet die vrijgesteld is van btw (niet te verwarren met het 0%-tarief, welke vaak geldt voor goederen of diensten aan het buitenland) hoef je hier niet bij op te tellen. Vrijgestelde goederen of diensten zijn bijvoorbeeld composities en het lesgeven aan kinderen.

Wanneer je de KOR toepast reken je geen btw meer. Dit betekent dat je deze niet langer op je factuur noemt, je deze niet meer afdraagt aan de Belastingdienst en dat je dus ook geen voorbelasting meer terug kunt vragen. Je krijgt tevens een vrijwaring van je administratieve verplichtingen voor de btw, dus je doet geen btw-aangiftes meer. Je vraagt de vrijstelling aan voor een periode van drie jaar. Komt je omzet (waarover je btw-plichtig bent, dus niet de vrijgestelde omzet) in die periode, boven de €20.000 in een jaar, dan vervalt de vrijstelling en kun je geen gebruik meer maken van de KOR.

Is de KOR iets voor mij?

Of de KOR voor jou een verstandige keuze is, hangt af van de kosten die je maakt, wie je klanten/opdrachtgevers zijn en hoe je je administratie voert:

 • Financiële gevolgen
  Bij deelname aan de KOR reken je niet langer btw. Je trekt de btw over zakelijke kosten en investeringen ook niet af. Of dit financieel voordelig is, hangt af van je situatie. Ben je van plan binnenkort veel investeringen te doen? Dan kan het gunstig zijn dat je de btw kunt aftrekken en dus niet deel te nemen aan de KOR.
   
 • Wie zijn je klanten?
  Kunnen jouw klanten de btw aftrekken die jij berekent, dan betalen zij de betaalde btw weer terug. Of jouw factuur dan in- of exclusief btw is, maakt voor de kosten niks uit. Kunnen jouw klanten de btw niet aftrekken, dan verhoogt de btw de prijs. Wanneer je geen btw rekent, is de klant bij jou goedkoper uit. Houd je de prijs gelijk voor de klanten die geen btw kunnen aftrekken dan houd je dit bedrag (gelijk aan de btw) zelf en heb je dus meer omzet.
   
 • Administratie
  De vrijwaring van de administratieve verplichting kan jou wat tijd besparen. Wanneer je je aangifte omzetbelasting eerder uitbesteedde, bespaar je naast tijd ook kosten.