Juridisch advies

Als je voor een keuze staat waarvan je de juridische consequenties niet helemaal overziet, kun je je laten adviseren. Bijvoorbeeld als je een ondernemingsvorm moet kiezen of een contract gaat afsluiten. Weet je bijvoorbeeld hoe aansprakelijkheid of auteursrecht werkt? Je kunt zelf veel doen om een juridisch conflict te voorkomen. Vraag jezelf steeds af wat je op papier zou willen hebben als zaken niet zo positief verlopen als je verwacht.

Juridisch advies bij een conflict

Voordat je advies gaat inwinnen moet je goed kunnen formuleren waar het precies over gaat. Ook het scheiden van je gevoelens van de zakelijke kwesties is een kunst. Waar gaat het over: gaat het over je arbeidscontract? Over de huur van werkruimte? Krijg je je geld niet? Auteursrechtelijke problemen? Word je zelf aansprakelijk gesteld voor schade die een ander zegt te hebben geleden? Wat zijn de juridische aspecten van het conflict: wat klopt, wat is onderhandeling of bluf, en wat niet? Wie ‘staat er in zijn recht’?

Wil je weten hoe een meningsverschil of conflictsituatie juridisch in elkaar zit? Of wil je dat iemand jou vertegenwoordigt? Dan heeft juridische hulp het doel om sterker naar de ander te staan. Het advies geeft je meer kennis van zaken of strategische tips voor een goede oplossing. Soms is de juridische weg niet de beste weg. Dan kun je beter iemand anders inschakelen, bijvoorbeeld een mediator.

Direct naar:

Aansprakelijkheid

Waar kun je juridisch advies krijgen

Je kunt juridisch advies vragen bij het Juridisch Loket, vakbonden, beroepsorganisaties of je rechtbijstandsverzekering als je die hebt afgesloten. Of bij juridisch adviseurs die gespecialiseerd zijn in jouw vakgebied. Het Juridisch Loket is er niet voor ondernemers. Voor advies bij een vakbond of beroepsorganisatie moet je lid zijn. Rechtsbijstandsverzekeraars procederen vooral, maar geven incidenteel ook nuttige adviezen als je een probleem voorziet.

Lees over de juridische benadering van geschillen, over de werking van recht en aansprakelijkheid zodat je goed voorbereid met een juridisch adviseur in gesprek kunt gaan.

Direct naar:

Belangenbehartigers