Studie of stage in het buitenland

Met een studie in het buitenland - tijdens of na je studie - kun je je verder ontwikkelen in je vakgebied, je horizon verbreden, een netwerk opbouwen en tot een frisse kijk op je (toekomstige) beroepspraktijk komen. Zorg voor een scherpe doelstelling: voor jezelf, voor je opleiding en/of degene die over toekenning van een beurs moet beslissen.

Waar, wanneer en hoe lang?

Oriënteer je van tevoren om tot een goede bestemming te komen. Bekijk waar men intensief bezig is met jouw vakgebied, bij wie je graag wil studeren en of het een opleiding op het juiste niveau is. Denk daarna aan de praktische kant. Wat zijn de toelatingseisen en wat is de rechtsgeldigheid van je Nederlandse opleiding en vice versa? Hoe ziet het curriculum eruit en hoeveel tijd heb je nodig voor je studie?

Wil je tijdens je studie naar het buitenland dan is de tijdsduur doorgaans beperkt tot een jaar en krijg je ondersteuning vanuit de opleiding. Je kunt (kleine) beurzen aanvragen om het te financieren. Ga je na je studie, dan kun je in principe ook langer dan een jaar gaan. Er zijn diverse grotere beurzen die je kunt aanvragen maar veel hangt af van je eigen initiatief. Als duidelijk is wat de beste timing is qua doelstelling, studie, werk en privé, kun je een planning maken, inclusief voorbereiding en nazorg.

Praktische en financiële voorbereiding

Praktisch

  • Zoek uit wanneer je zeker weet dat je kunt gaan en meld je op tijd aan. 
  • Regel de financiën en zoek uit of er uitwisselingstrajecten zijn.
  • Zoek een plek om te wonen. 
  • Informeer alle betrokkenen van je opleiding en/of werk tijdig en goed over je vertrek.

Financieel

  • Maak een realistische begroting waarin je de kosten voor de voorbereiding, de reis, het verblijf en de lessen op een rij zet. Denk ook aan extra kosten i.v.m. audities en eventuele invoerrechten. 
  • Bedenk hoeveel je er zelf voor over hebt en zoek uit voor welk bedrag je studiebeurzen, fondsen of sponsoring kunt aanvragen. 

Formeel

  • Voor sommige landen heb je een visum of verblijfsvergunning nodig; de aanvraagtermijnen kunnen lang zijn en de documenten zijn doorgaans beperkt geldig.
  • Wil je tijdens je verblijf in het buitenland ook een bijbaan? Zoek dan uit of je er wel mag werken. 
  • Zorg voor goede verzekeringen, zowel voor jezelf als je eigendommen.

Een beurs aanvragen

Studeer je nog, begin dan op school: de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten heeft een Internationaliseringsfonds voor haar studenten. Raadpleeg de coördinator Internationalisering voor meer informatie. Veel hogescholen hebben een eigen mobiliteitsfonds. Ben je al afgestudeerd, of zoek je extra geld, ga dan op zoek naar verschillende fondsen en bekijk de doelstellingen zorgvuldig. Let goed op de deadlines, plan de aanvragen goed, informeer naar goede voorbeelden en laat buitenstaanders je aanvraag bekijken voor je het verstuurt. Lees ook de download Beurzen voor studie of stage in het buitenland

Informatie

Dutch Culture centre for international cooperation en On the Move zijn organisaties waar je meer informatie kunt inwinnen over de mogelijkheden, regels, studiebeurzen en praktische informatie met betrekking tot studeren in het buitenland. Op de site Wilweg.nl van Nuffic kun je informatie vinden over studie en stage in het buitenland. Nuffic is de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs.