Belasting

Iedereen is belastingplichtig. Dit betekent dat je elk jaar aangifte Inkomstenbelasting moet doen als je freelancer/zelfstandig ondernemer bent. Ben je in loondienst, dan betaal je loonbelasting.

Belastingaangifte

Als je in loondienst bent houdt de werkgever loonbelasting en premies in. Je ontvangt een bruto-inkomen dat netto wordt uitgekeerd. Als je verder geen uitgaven aan hypotheek of alimentatie of spaartegoeden of beleggingen hebt, dan hoef in principe geen aangifte te doen.

Als je meer dan één werkgever hebt of freelancer/zelfstandig ondernemer bent, moet je wel aangifte doen. Daarnaast houd je een boekhouding bij, stel je een begin- en eindbalans en een resultatenrekening op. Kosten die je hebt gemaakt voor opdrachten en acquisitie zijn aftrekbaar van je inkomsten.

Middelingsregeling

Het inkomen kan sterk dalen of stijgen. Bij stijging kan je inkomen in een hogere belastingschijf komen. Je betaalt dan over een deel van je inkomen meer belasting. In dat geval kun je gebruik maken van de middelingsregeling. Je berekent dan een gemiddeld inkomen over drie jaar. Hierdoor daalt het (hogere) inkomen wat in de hogere belasting schijf valt en ben je alsnog minder belasting verschuldigd.
 
Je adviseur kan je hier meer over vertellen. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Omzetbelasting of btw

Als je start met je beroepspraktijk moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Aan de hand van je verwachte omzet stelt de Belastingdienst vast of je btw-plichtig wordt of niet. Hoeveel btw je moet rekenen of betalen hangt af van het geldende tarief: dat kan hoog zijn (21%) of laag (6% in 2018, wordt 9% vanaf 2019). Sommige diensten zijn vrijgesteld van btw