HET IS AAN ONS

Een boek vol voorbeelden van vertraging, ontregeling, alledaagse schoonheid en spel.

Het is aan ons

Elk mens is creatief. Schoonheid, verbeeldingskracht en spel maken ons tot wie we zijn. Waarom besteden we het maken van kunst dan uit aan professionals?

In dit boek vertel ik hoe we zelf het vermogen om emoties, twijfels en dromen tastbaar te maken, kunnen versterken en ontwikkelen.
Dat is geen luxe.
In tijden van grote veranderingen en onzekerheid, is het zaak dat we ons bekwamen in praktisch idealisme, en grote en kleine wereldproblemen gaan aanpakken met een kunstenaarsmindset.

In 1996 reisde ik als altviolist door Bosnië, waar kort daarvoor de vrede was getekend. Tussen de nog smeulende puin­hopen zag ik wat muziek kan betekenen in de chaos en pijn die de oorlog had achtergelaten.

Die ervaring was niet alleen maar positief: het brengen van kunst is niet voldoende om een blijvende verandering tot stand te brengen. Het was het begin van een zoektocht als componist en initiator van tal van muziek en theaterprojecten die me de jaren erna over de hele wereld bracht.

In dit boek neem ik je mee naar een vluchtelingenkamp in Jordanië, een concert op de daken van de gedeelde hoofdstad van Cyprus, een oude fabriek in Zaandam, de Carnegie Hall in New York en een VN-­conferentie in Alpbach. Onderweg wordt duidelijk waarom schoonheid, verwondering en creativiteit een plek verdienen in ons dagelijks leven.

We zijn het maken van kunst steeds meer gaan uitbesteden aan professionals en lijken het vermogen te verliezen om zelf emoties, twijfels en dromen tastbaar te maken. Een groot gemis, juist in onzekere tijden. Daarom nodig ik je uit om de speelse en onderzoekende houding die ik ‘de kunstenaarsmindset’ noem, in jezelf wakker te schudden. We hebben het allemaal in ons om iets van waarde te maken, maar pas als we de krachten bundelen kunnen we het verschil maken.

Het is aan ons!