Het zijn onzekere tijden voor de Nederlandse muzikant. Hoe moet je je brood bij elkaar sprokkelen als er een rode streep gaat door al je gigs? Tijd voor creativiteit, hierbij twaalf suggesties.

Zet livestreams op en vraag om donaties

Sowieso de allertofste ontwikkeling in deze gekke tijden: de vele livestream-sets en -optredens. Van Benny Rodrigues tot DeWolff, van Chris Martin tot Christine and the Queens, vrijwel iedereen zet de webcam aan voor online quarantaineconcerten. De meeste artiesten doen dat voor nop, maar wat nou als het evenementenverbod nog wel effe aanhoudt? Dan kun je maar beter een munt slaan uit je mancave-shows en een doneerknop onder je Facebook-stream posten. Of gewoon een Tikkie-link, natuurlijk. Ben je een complete digibeet? Wij leggen je in een paar supersimpele stappen uit hoe je een livestream opzet.

Verkoop onuitgebrachte demo's/sets via Bandcamp

Aan een Spotify-stream verdien je niet zo gek veel (nog geen halve eurocent per play). Maar via het sympathieke muziekplatform Bandcamp kun je gemakkelijk losse tracks en albums verkopen, en hou je ook nog eens 85 procent van de inkomsten. Maak je fans daar vooral blij met exclusief werk: zet er demo’s, nooit eerder uitgebrachte nummers of speciale dj-sets op. Of breng – zoals Tim Knol – een livealbum uit.

Schrijf een virale quarantaine-hit

Deze spreekt voor zich, toch? Hij hoeft niet eens goed te zijn, luister maar naar de Rotterdamse drill-rappers Qlas & Blacka. #11 in trending op YouTube, as we speak. 

Speel balkon-concerten voor je wijk (en zet hen in als instrument)

Strelen al die duimpjes omhoog via Facebook je artiestenego niet voldoende? Geef dan een balkon-concert voor je wijk en volg de Italiaanse coronatraditie. Als je dan toch bezig bent: zet meteen ook je toehoorders in als instrument, laat ze meezingen en -spelen. Of fake het en maak een filmpje waarin iedereen jouw hit mee lijkt te zingen.

Maak een album (en schrijf een subsidie-aanvraag)

Er werd al gegrapt: over negen maanden volgt niet alleen een babyboom, maar ook een albumexplosie. Want wat doe je als artiest in isolatie? Nieuwe muziek maken, natuurlijk! En de beste platen zijn in afzondering gemaakt. Bon Iver kan het weten. Bruce Springsteen ook. Goed om in je oren te knopen: je kunt als professionele muzikant subsidie aanvragen om een plaat te maken. Sena maakt 200.000,- euro extra vrij voor opnamesubsidies. De deadline om je aanvraag in te sturen ligt op 12 april, en 23 april krijg je al te horen of–ie gehonoreerd wordt.

Geef online muziekles

Veel muzikanten geven muziekles. Dat kun je ook gewoon nog doen in deze tijden van quarantaine. Via Facetime gaat het prima, vertelde gitaardocent Radboud Withaar afgelopen week nog aan Trouw. Een beetje wennen is het wel. ‘Je praat sneller door elkaar heen. Soms ook vanwege de vertraging in de internetverbinding. Maar over het algemeen gaat het best goed.’ Heb je daar het geduld niet voor? Je kunt ook gewoon lessen aanbieden via YouTube, natuurlijk.

Maak samplepacks voor anderen

Doe wat de Haagse synthtovenaar Legowelt doet: creëer je eigen samplepacks en deel die online. Zelfs Four Tet maakt gretig gebruik van de pakketten die hij samenstelt. Drummer Mischa Porte (o.a. Luwten en Pitou) doet ook zoiets: die speelt iedere dag een drumpartij in onder de noemer #isolateddrumbeats. Je kunt gratis online de multitracks downloaden, om zelf te gebruiken en verknippen. Nog meer sample-inspiratie nodig? Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid biedt gratis samplepacks aan met van alles en nog wat: stormgeluiden bijvoorbeeld, klanken uit Istanbul en kerkklokken.

Knutsel unieke merchandise in elkaar

Nog een mogelijkheid: stop al je creativiteit in je merchandise. Leer voetbalsjaals breien, knutsel customized vinylhoezen in elkaar of schrijf bij iedere sale een gedichtje en verkoop dat online. Kan ook gewoon via Bandcamp.

Verkoop kaartjes voor een concert zonder datum

Oké, het is nog onduidelijk wanneer je weer kunt gaan optreden. Maar uiteindelijk gaan de deuren weer open. Dus waarom zou je geen tickets verkopen voor concerten/feestjes zonder datum? De Groningse nachtclub OOST doet het, Tim Knol ook. Die heeft in amper een dag zelfs al 250 kaarten verkocht!

Ga viraal met covers

Zeg, nu je die webcam toch al hebt geïnstalleerd voor je streamingconcerten… kun je net zo goed een YouTube-coverkanaal opzetten, toch? Types als Davina Michelle pakken miljoenen views en weten zo constant nieuwe doelgroepen aan te boren. Ook in de indiehoek niet not-done om een goede cover op te nemen: Okay Kaya maakte een prachtversie van Cher’s ‘Believe’, Warpaint deed David Bowie, Klangstof kondigde een nieuw album aan met een Michael Kiwanuka-cover en oh ja, Nouvelle Vague is er groot mee geworden. Het lijkt wel alsof de playlistmakers bij streamingdiensten heel blij worden van al die covers.

Verkoop je quarantainebeats online

Leasen is het nieuwe kopen, schreef de Volkskrant twee jaar geleden al: veel producers zetten hun beats op YouTube, Soundcloud en vooral ook op marktplaatsen zoals Beatstars. Daar kun je je producties (behoorlijk anoniem en wereldwijd) verkopen. Zo groeide ook de productie van de Purmerendse jongen YoungKio uit tot giga-superduper-ultra-wereldhit ‘Old Town Road’. In eerste instantie wist Kio van niets, nu kan hij er waarschijnlijk een vrijstaand huis van kopen. Dus ga nog eens kritisch door je mapje ‘drillbeats waar ik toch niet zo enthousiast over ben’ en zet de beste online, of werk aan je eigen YoungKio Type Beat. 

Maak je eigen streaming-farm

Er zijn al behoorlijk wat artiesten die oproepen om hun muziek zoveel mogelijk te streamen. Dat kun je natuurlijk ook met je eigen werk doen. Heb je in een stoffige lade achttien afgedankte smartphones liggen waar je niks meer mee doet?… Je zou ook een streamingfarm kunnen beginnen waarmee je continu je eigen nummers op Spotify, Apple Music en Deezer draait. Schijnt zo gemakkelijk nog niet te zijn om te installeren en je moet effe goed opletten wat voor playlists je precies maakt, maar goed, je hebt alle tijd van de wereld, toch?