Gesubsidieerde dansgezelschappen

Er zijn grote, middelgrote en kleine dansgezelschappen die subsidie krijgen van de (rijks)overheid. Daarnaast bestaan er groepen die werken op basis van publieksinkomsten en projectsubsidies.

Gezelschappen gesubsidieerd vanuit de basisinfrastructuur (BIS)

Vijf gezelschappen krijgen financiering uit de BIS 2021-2024. Zij brengen ballet en moderne dans op hoog niveau en presenteren Nederland hiermee in het buitenland. 

Het Nationale Ballet heeft als opdracht het klassieke balletrepertoire en Nederlands werk te tonen. Daarnaast wordt ook eigentijds werk ontwikkeld. Het Nationale Ballet heeft circa 80 dansers in dienst.

Nederlands Dans Theater (NDT) uit Den Haag heeft zijn ca. 50 dansers ondergebracht in twee ensembles. NDT I is het belangrijkste; NDT II is een jongerengroep. Het NDT is het huisgezelschap van het Lucent Danstheater.

Introdans is in grootte het derde dansgezelschap van Nederland. Het is opgericht om ook het oosten van Nederland van moderne dans te laten genieten. Ze haalt veel buitenlandse choreografen binnen om werk te creëren. Ook heeft Introdans een jeugdgezelschap en is zeer actief op het educatieve vlak.

Scapino Ballet Rotterdam is een eigenzinnig modern dansgezelschap dat veel met en voor jongeren werkt. Scapino organiseert jaarlijks nieuwe producties, projecten en festivals in binnen- en buitenland.

Club Guy and Roni vormt een club van choreografen, dansers en muzikanten die samenwerken om de podiumkunsten te vernieuwen en daarbij nieuwe dansvormen niet schuwen. Zowel talentvolle jonge makers als dansers geven zij een plek om te groeien in de Poetic Disasters Club.

Gesubsidieerde dansgezelschappen 2021-2024
Het Nationale Ballet €7.375.000
Nederlands Dans Theater €6.887.000
Introdans €3.073.000
Scapino Ballet Rotterdam €1.764.000
Club Guy and Roni €1.746.000

Dansgezelschappen gesubsidieerd door het Fonds Podiumkunsten (FPK)

In de periode 2021-2024 ontvangen 29 middelgrote en kleine dansgezelschappen een meerjarige activiteitensubsidie van het FPK. Op de website van het FPK vind je een overzicht van de toegekende bedragen voor deze gezelschappen:

 1. Bird Productions brengt werk van choreograaf Dunja Jocic. Zij werkte als danser onder andere bij Club Guy & Roni en Ballet du Nord (Frankrijk). De hedendaags, moderne dans van de choreograaf is multidisciplinair van aard.
 2. Corpo Máquina wordt geleid door choreograaf Guilherme Miotto. In zijn voorstellingen wordt breakdance- en hiphopidioom gedeconstrueerd door het toepassen van principes uit de moderne dans. Uitgevoerd door amateur- en professionele dansers.
 3. Dadodans is een gezelschap onder artistieke leiding van Gaia Gonnelli. Het gezelschap ontwikkelt associatieve moderne dansvoorstellingen voor kinderen vanaf twee jaar oud.
 4. IRC brengt werk van choreograaf Shailesh Bahoran. Hij combineert Shailesh Bahoran breakdance met elementen uit de Hindoestaanse cultuur, zoals de Indiase klassieke dans Bharatanatyam en muziek.
 5. Kalpanarts brengt werk uit van danseres en choreograaf Kalpana Raghuraman. Zij combineert hedendaagse dans met Indiase klassieke dansstijlen zoals Bharatanatyam. Maatschappelijke thema’s zijn vaak het uitgangspunt. Er is vaak livemuziek.
 6. Kostić is een dansgezelschap rond het werk van Jelena Kostíć. Zij creëert theatrale moderne dansvoorstellingen, waarin sociaal-politieke thematiek een prominente rol speelt. Dit levert vaak meerdere producties in verschillende formaten op.
 7. OFF Projects is een gezelschap rond choreograaf en musicus Amos Ben-Tal en Milena Twiehaus, Yvan Dubreuil, Aurélie Cayla en Genevieve Osborne. Zij maken multi-disciplinaire voorstellingen, waarin ook muziek, tekst en beeld een rol spelen.
 8. LIBI brengt werk van choreograaf Ryan Djojokarso. Hedendaagse, moderne dans wordt gecombineerd met urban dansvormen, zang, livemuziek, mime en spel. Er zijn abstracte en narratieve elementen. Een persoonlijk verhaal is vaak het uitgangspunt.
 9. SHIFFT brengt werk uit van choreograaf Jasper van Luijk. In zijn voorstellingen wordt gebruikgemaakt van modern dansidioom en een abstracte beeldtaal.
 10. The Ruggeds is een breakdancecollectief. Het collectief is al jarenlang actief in de internationale battlescene en is sinds 2017 actief in het schouwburg circuit. De artistieke leiding is in handen van Niek Traa.
 11. The 100Hands is een hedendaagse dansgezelschap onder leiding van dansers en choreografen Mojra Vogelnik-Škerlj en Jasper Džuki Jelen. In de interactieve voorstellingen die zij ontwikkelen, speelt publieksparticipatie een belangrijke rol.
 12. This is not a show brengt werk van choreograaf Katja Heitmann. In haar werk combineert Katja Heitmann conceptuele dans met beeldende kunst. De intrinsiek onderzoeksmatige opzet van haar werk krijgt vaak vorm in interventies en installaties.
 13. 155 is een collectief met een passie voor bewegingsvormen, muziek, film, humor en kunst. De broers Thomas en Erik Bos vormen de spil. De leden zijn allemaal begonnen met b-boying en dit vormt de rode draad in het werk.
 14. Another Kind of Blue staat onder artistieke leiding van choreograaf David Middendorp. Het gezelschap maakt voorstellingen waarin moderne dans en technologie samensmelten.
 15. Dansateliers is een productiehuis voor de ontwikkeling van hedendaagse dans. Zij bieden (opkomende) dansmakers trajecten aan waarbinnen zij door onderzoek, experiment en het maken van producties hun eigen signatuur als choreograaf ontwikkelen.
 16. De Dansers staat onder artistieke leiding van choreograaf/danser Josephine van Rheenen en componist/muzikant Guy Corneille. Ze maken voorstellingen voor kinderen, families en jongvolwassenen, waarin dans en livemuziek samenkomen.
 17. Duda Paiva Company brengt werk van de Braziliaans-Nederlandse danser en poppenspeler Duda Paiva en maakt beeldend theater in een combinatie van dans, fysiek theater en poppenspel. De voorstellingen zijn soms voor kinderen, soms voor volwassenen.
 18. LeineRoebana is een gezelschap voor hedendaagse dans, geleid door Andrea Leine en Harijono Roebana. Zij willen dans realiseren als hedendaagse kritische kunstvorm, die reflecteert op vragen van onze tijd.
 19. Nicole Beutler Projects brengt werk van choreograaf en theatermaker Nicole Beutler. Het werk van Nicole Beutler kenmerkt zich door een minimalistische en interdisciplinaire aanpak. Historische connotaties worden vervlochten met de actualiteit.
 20. Panama Pictures staat onder artistieke leiding van choreografe Pia Meuthen. Het gezelschap maakt werk op het grensvlak van dans, muziek en circus, en werkt vaak samen met componisten Strijbos & Van Rijswijk.
 21. Plan d- is een jeugddansgezelschap onder artistieke leiding van choreograaf en danser Andreas Denk. De absurde en humoristische voorstellingen zijn gebaseerd op thema’s die in de maatschappij spelen.
 22. Schweigman& is de theatergroep van Boukje Schweigman. Het lichaam in de ruimte vormt het vertrekpunt. Ze ontwikkelden een eigen theatertaal; rituelen worden gecombineerd met elementen uit mime, dans, performance, beeldende kunst en muziektheater.
 23. SHARP staat onder artistieke leiding van choreograaf Arno Schuitemaker. Het werk wordt gekenmerkt door een sterk transdisciplinair karakter, waarin de kinesthetische ervaring van het publiek centraal staat.
 24. Ulrike Quade Company maakt beeldend poppentheater voor volwassenen. De voorstellingen bestaan uit een mix van spel, dans, muziek, scenografie en literatuur, en variëren van intieme lunchvoorstellingen tot grootschalige opera’s.
 25. WArd/waRD staat onder artistieke leiding van choreografe Ann Van den Broek. De menselijke existentie vormt het vertrekpunt. Grenzen tussen kunstdisciplines worden overschreden en met het publiek willen ze een kritische, directe en intense dialoog.
 26. Conny Janssen Danst staat onder artistieke leiding van choreograaf Conny Janssen. Moderne dans wordt gecombineerd met muziek, film en architectuur. Grootstedelijke thema’s komen aan bod. Er is ruimte voor ontwikkeling van danstalenten.
 27. ICK is een platform voor hedendaagse dans. Opgericht door artistiek leiders Emio Greco en Pieter C. Scholten. Zij waren behalve voor ICK ook artistiek eindverantwoordelijk voor Ballet National de Marseille.
 28. ISH staat onder artistieke leiding van Marco Gerris. Het is een broedplaats voor aankomende performers uit de urban scene. Naast eigen producties produceren zij met verschillende kunstenaars die collectief onder hun leiding opereren.
 29. Jakop Ahlbom Company is het gezelschap van Jakop Ahlbom. Het maakt fysiek beeldend theater dat een magisch universum verbeeldt, met een mix van mime, slap stick, dans, muziek, illusionisme en special effects.

Structurele subsidies van lagere overheden

Ook provincies en gemeenten verstrekken meerjarige subsidies. Een aantal landelijk bekende gezelschappen ontvangt meerjarige subsidie van een (grote) gemeente. In Amsterdam adviseerde de Amsterdamse Kunstraad over het Kunstenplan. In Rotterdam adviseerde de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur over de subsidies in het Cultuurplan en in Utrecht was dit de Advies Commissie Cultuurnota.