Gesubsidieerde dansgezelschappen

Er zijn grote, middelgrote en kleine dansgezelschappen die subsidie krijgen van de (rijks)overheid. Daarnaast bestaan er groepen die werken op basis van publieksinkomsten en projectsubsidies.

Gezelschappen gesubsidieerd vanuit de basisinfrastructuur (BIS)

Vier gezelschappen krijgen financiering uit de BIS 2017-2020. De twee grootste gezelschappen vervullen een nationale functie. Zij brengen ballet en moderne dans op hoog niveau en presenteren Nederland hiermee in het buitenland. 

Het Nationale Ballet heeft als opdracht het klassieke balletrepertoire en Nederlands werk te tonen. Daarnaast wordt ook eigentijds werk ontwikkeld. Het Nationale Ballet heeft circa 80 dansers in dienst.

Nederlands Dans Theater (NDT) uit Den Haag heeft zijn ca. 50 dansers ondergebracht in twee ensembles. NDT I is het belangrijkste; NDT II is een jongerengroep. Het NDT is het huisgezelschap van het Lucent Danstheater.

Introdans is in grootte het derde dansgezelschap van Nederland. Het is opgericht om ook het oosten van Nederland van moderne dans te laten genieten. Ze haalt veel buitenlandse choreografen binnen om werk te creëren. Ook heeft Introdans een jeugdgezelschap en is zeer actief op het educatieve vlak.

Scapino Ballet Rotterdam is een eigenzinnig modern dansgezelschap dat veel met en voor jongeren werkt. Scapino organiseert jaarlijks nieuwe producties, projecten en festivals in binnen- en buitenland.

Gesubsidieerde gezelschappen 2017-2020
Het Nationale Ballet € 7.071.483
Nederlands Dans Theater € 6.606.280
Introdans € 2.851.559
Scapino Ballet Rotterdam € 1.674.403

Dansgezelschappen gesubsidieerd door het Fonds Podiumkunsten (FPK)

In de periode 2017-2020 ontvangen vijftien middelgrote en kleine dans gezelschappen een meerjarige activiteitensubsidie van het FPK. Een deel van het geld voor Club Guy & Roni, Conny Janssen Danst en ISH is bedoeld voor talentontwikkeling. Op de website van het FPK vind je een overzicht van de toegekende bedragen voor deze gezelschappen:   

Another Kind of Blue maakt voorstellingen waarin dans, theater, muziek en technologie worden samengesmeed tot een nieuw genre.

Backbone van Alida Dors is geworteld in de hiphop, maar kent ook invloeden uit andere dansstijlen.

Club Guy and Roni is een Gronings dansgezelschap opgericht door choreografen Guy Weizman en Roni Haver dat estetisch wil inspireren en kritisch is op maatschappelijke thema's.

Conny Janssen Danst is een gezelschap van moderne dans in Rotterdam dat op allerlei locaties dans uitvoert en verbindingen zoekt met andere disciplines en dans in een breder perspectief plaatst.

De Dansers is een Utrechts gezelschap van dansers en muzikanten dat voorstellingen maakt voor kinderen, families en (jong)volwassenen.

ICKamsterdam  is het stadsgezelschap dans van Amsterdam onder artistieke leiding van Emio Greco en Pieter C. Scholten. ICKamsterdam produceert, begeleidt gastkunstenaars en initieert research- en educatieve projecten.

ISH Multidisciplinair danstheatergezelschap gevestigd in Amsterdam onder leiding van Marco Gerris dat een brug slaat tussen klassieke kunstvormen en disciplines uit de straatcultuur.

Jens van Daele's Burning Bridges is een danscollectief met choreograaf Jens van Daele met telkens tijdelijk collectief van artiesten: dansers, muzikanten, schrijvers, acteurs, dramaturgen e.a.

Julidans is een internationaal georiënteerd hedendaags dansfestival.

Maas theater en dans is een podium en gezelschap in Rotterdam. Sinds 2013 de samenwerking van Theatergroep Max., jeugddansgezelschap Meekers en theatergroep Siberia.

NBprojects (NicoleBeutler) realiseert de projecten van choreograaf en curator Nicole Beutler, vaak in samenwerking met andere kunstenaars en organisaties.

Panama Pictures uit Den Bosch richt zich onder de artistieke leiding van choreografe Pia Meuthen op het ontwikkelen en maken van werk op het snijvlak van dans en circus.

Plan d- / andreas denk uit Amsterdam maakt onder artistieke leiding van Andreas Denk herkenbaar danstheater dat zowel jeugd als volwassenen aanspreekt.

Sally Dansgezelschap Maastricht maakt dansvoorstellingen en interactieve dansprojecten voor alle leeftijden. Het gezelschap werkt met jonge dansers en gerenommeerde choreografen om hun talenten tot bloei te brengen.

De Stilte Gezelschap gevestigd in Breda dat zich onder leiding van Jack Timmermans volledig richt op het ontwikkelen en uitvoeren van producties voor kinderen.

WArd/waRD De stichting van de Belgische choreografe Ann van den Broek in Den Haag produceert choreografieën en workshops in Nederland en daarbuiten.

Structurele subsidies van lagere overheden

Ook provincies en gemeenten verstrekken meerjarige subsidies. Een aantal landelijk bekende gezelschappen ontvangt meerjarige subsidie van een (grote) gemeente. In Amsterdam adviseerde de Amsterdamse Kunstraad over het Kunstenplan. In Rotterdam adviseerde de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur over de subsidies in het Cultuurplan en in Utrecht was dit de Advies Commissie Cultuurnota.