Prijzen en competities

Er zijn diverse competities te winnen op nationaal en internationaal niveau. Met deelname breng je je muziek onder de aandacht. Ook op lokaal niveau zijn er competities in vele soorten en maten. Van het lokale jongerencentrum tot aan grootstedelijke competities.

Landelijke competities

De Grote Prijs van Nederland
Belangrijke competitie voor aanstormend talent in alle genres. Er is een open inschrijving, aangevuld met deelnemers uitgekozen door POPnl. Dit kan bijvoorbeeld een winnaar zijn van een lokale competitie of een act die in een talentontwikkelingstraject zit. Als een lid van POPnl meerdere competities organiseert in verschillende genres, dan mogen ze twee acts afvaardigen. Op voorwaarde dat het hier gaat om winnaars van competities. Een vakjury beoordeelt de inschrijvingen die niet via POPnl worden afgevaardigd.

Er vinden vier halve finales plaats verspreid over het land. Per halve finale kiest de vakjury één winnaar. Daarnaast wijst de jury na de laatste voorronde nog drie acts aan voor een wildcard. De laatste finalist wordt gekozen door het publiek. De finale vindt plaats in de Melkweg. De winnaar krijgt een werkbudget voor ontwikkeling van de act en wordt daarbij begeleid door stichting GRAP of een lokale popkoepel.

Wanted
Wanted is de Amsterdamse competitie voor hiphopacts. GRAP organiseert Wanted om hiphoptalent een kans te geven zich te presenteren aan publiek, media en muziekindustrie. Wanted is inmiddels een kweekvijver voor hiphoptalent gebleken. Zo deden in eerdere edities bekende namen als The Partysquad, Makkie & KrankJoram, Ome Omar, Letterlijk & Figuurlijk, Ali B. en Kimo mee. Ook acts van buiten Amsterdam mogen zich inschrijven.

Provinciale competities

Veel competities die georganiseerd worden op provinciaal niveau hebben het doel om jonge muzikanten te ondersteunen en te laten groeien. Vaak wordt een prijzenpakket aangevuld met een coachingstraject, de mogelijkheid een netwerk op te bouwen of een extra optreden. Een aantal voorbeelden:

 • Kleine prijs van Fryslan
 • Pop Groningen Talent Award
 • Nu of Nooit (Limburg)
 • Proud of the South (Brabant)
 • Flavourland (Flevoland)
 • Utrecht Popprijs
 • Zeeuwse Belofte

Lokale competities

De Amsterdamse Popprijs
De Amsterdamse Popprijs is de bandcompetitie voor Amsterdamse bands in alle stijlen. Stichting GRAP organiseert de competitie. Winnaars komen onder andere van het Conservatorium van Amsterdam zoals The Brahms (2015), the Silverfaces (2013) en Yori Swart (2010). Daarnaast vielen ook bands als Mister and Mississippi, The Vagary, Hit Me TV, a balladeer en Alamo Race Track in de prijzen.

Mooie Noten
Mooie Noten wordt ook georganiseerd door stichting GRAP. Het is de Amsterdamse popsong-competitie voor singer-songwriters en (semi)akoestische acts van maximaal drie personen. Deze werden onder andere gewonnen door pop-studenten van het Conservatorium van Amsterdam; Eelke Ankersmit (2016), Pitou (2015), Bixby (2014) en Lucas Hamming (2012). Het uitgangspunt is de pop-song zelf, waarbij gelet wordt op compositie, teksten en muzikale presentatie.

Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam
De muziekcompetitie van Rotterdam waarbij er in vier verschillende categorieën één afgevaardigde is in een live finale. De categorieën zijn Singer/Songwriter, Bands, Hip-Hop & Electronisch. Een vakjury bepaalt de finalisten per genre en heeft 1 wildcard om een extra finalist toe te laten. De winnaar ontvangt 1.000 euro, coaching en een optreden op Bevrijdingsfestival Zuid-Holland. Naast de winnaar is er een publieksfavoriet die 250 euro wint.

Rob Acda Award
De Rob Acda Award is een muzikale competitie voor veelbelovende muzikanten uit Haarlem en omstreken. Het Patronaat organiseert de award.

Oeuvreprijzen

Buma Cultuur-prijzen
Deze prijzen worden jaarlijks uitgereikt:

 • Popprijs: Prijs voor de artiest die het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage leverde aan de Nederlandse popmuziek.
 • Gouden Harp: Prijs voor Nederlandse artiesten of songwriters die over de jaren een bijzondere bijdrage leverden aan het succes van de Nederlandse lichte muziek.
 • Zilveren Harp: Prijs voor artiesten of songwriters die het afgelopen jaar bewezen een belofte te zijn voor de toekomst van de lichte muziek.
 • Exportprijs: Prijs voor die artiest die het afgelopen jaar de meeste platen in het buitenland verkocht.
 • Radio 2 Zendtijd Prijs: Prijs voor de vertolker van het Nederlandse lied die de meeste radiozendtijd en de meeste waardering over meerdere decennia bij luisteraars heeft opgebouwd.

Edisons
Artiesten die een geluidsdrager van uitzonderlijke kwaliteit hebben gemaakt of een bijzonder oeuvre hebben opgebouwd. Het uitreikingsgala wordt vaak live uitgezonden op tv. Deze prijs is een initiatief van de NVPI, de brancheorganisatie van de platenindustrie.

Gouden Notenkraker
De gouden notenkraker is een prijs waarbij acteurs en muzikanten elkaar eren voor een artistieke prestatie of uiting van het afgelopen jaar. Georganiseerd door Norma en Sena. De nominaties worden bekend gemaakt door een commissie van aangeslotenen bij deze organisaties.

3FM Awards
Muziekprijs voor Nederlandse artiesten uitgereikt door NPO 3FM. De winnaars worden bepaald door de luisteraars die via internet hun stem kunnen uitbrengen. Er zijn diverse categorieën, zoals Beste Album, Best Live Act en Beste Fans. Daarnaast is er een award voor Beste Talent en Schaal van Rigter; voor het meest gedraaide nummer op de zender dat jaar.

3voor12 Award
Prijs voor het beste album bepaald door VPRO-programma 3voor12 op 3FM.

MTV EMA Awards
De Europe Music Awards is een jaarlijkse awardceremonie voor binnen- en buitenlandse acts in verschillende categorieën. De kijkers bepalen door te stemmen wie er naar huis gaat met een Award.