Popfestivals

Nederland kent meer dan duizend festivals: landelijk, provinciaal en lokaal. De wat kleinere festivals kunnen juist voor beginnende bands belangrijk zijn.

Festivalseizoen

Het festivalseizoen wordt jaarlijks geopend met het Paaspop Festival. Daarna kun je tussen maart en oktober elk weekend je hart ophalen op verschillende festivals. Denk aan Pinkpop, Down the Rabbit Hole, Best Kept Secret, Zwarte Cross en Lowlands. Dit zijn grote festivals met een landelijke uitstraling, maar er vinden ook veel lokale en provinciale festivals plaats. Op 5 mei bijvoorbeeld, zijn er door het hele land bevrijdingsfestivals en kun je met een goede planning tot wel vier optredens verzorgen.

Showcase festivals

Naast grote festivals voor publiek zijn er ook genre-specifieke showcasefestivals, georganiseerd door Buma Cultuur. Naast optredens zijn er overdag seminars. Voor bands is het interessant om hier op te treden, omdat vrijwel de gehele muziekindustrie aanwezig is en deze festivals veel persaandacht krijgen.

In januari vindt in Groningen het Eurosonic/Noorderslag Festival plaats. Een vierdaags festival voor Europese bands (Eurosonic, op woensdag t/m vrijdag in zalen en kroegen in de binnenstad van Groningen) waarbij één dag alleen voor Nederlandse acts bedoeld is (Noorderslag, op zaterdag in de Oosterpoort). Naast SXSW is dit het belangrijkste showcase festival ter wereld voor live muziek en het belangrijkste showcasefestival van Europa.

Daarnaast heb je onder andere het Amsterdam Dance Event, een festival én conferentie voor de wereldwijde dance-industrie. Er is een sub-conferentie, genaamd Beats ADE, voor de hiphop industrie. BumaNL in Utrecht is het showcasefestival voor Nederlandstalige muziek en InJazz in Rotterdam voor de jazzindustrie.

Lokale en provinciale festivals

Op lokaal en provinciaal niveau vinden honderden festivals plaats die voor beginnende bands belangrijk zijn, zoals het reizend festival Popronde.
De meeste festivals op provinciaal niveau worden georganiseerd en gefinancierd door de provinciale Popkoepels en lokale bedrijven. Een (relatief klein) aantal festivals is aangesloten bij de VNPF (Vereniging van Nederlandse Poppodia en Festivals). Sommige popfestivals, zoals Le Guess Who?,  krijgen subsidie van het Fonds Podiumkunsten.

Direct naar:

Popkoepels