Prijzen en competities

Er zijn diverse prijzen op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Dutch Heights is het platform voor kunst- en cultuurprijzen in Nederland, Contest Watchers is een website over creatieve uitdagingen en competities wereldwijd.

Selectie van prijzen

De Grote Prijs van Nederland
Belangrijke competitie voor aanstormend talent. De Grote Prijsscouts zijn professionals die werken in de muziekindustrie. Het scoutteam bestaat per categorie uit twee delen, een groep kernscouts en een groep scouts verspreid door het land. De scouts in het land geven tips waarop de kernscouts reageren door optredens van die bands te bezoeken. De kernscouts vormen later in het jaar ook de jury van het evenement. De uiteindelijke finales vinden plaats in Paradiso en de Melkweg. Finalisten maken o.a. kans op geldprijzen (van €1.000 tot €5.000), studiotijd, een cd, professionele coaching en optredens op een aantal grote festivals. 

SENA Performers POPnl Award
Veertien bands, afgevaardigd door de leden (uit de 12 provincies en Amsterdam) van POPnl, spelen om de juryprijs, die onder meer bestaat uit een bijdrage van € 5.000,- uit het Sena Muziekproductiefonds, optredens en promotiefoto`s. Sinds 2015 is er ook de Sena Performers Publieksprijs. De favoriete band van het publiek wint een geldbedrag ter waarde van € 3.000,- uit het Sena Muziekproductiefonds.

The Global Battle of the Bands
Grootste bandcompetitie ter wereld met voorrondes in 45 verschillende landen. De uiteindelijke winnaar krijgt een wereldtournee en 100.000 dollar in cash.

De Amsterdamse Popprijs
De Amsterdamse Popprijs is de bandcompetitie voor Amsterdamse bands in alle stijlen. Stichting GRAP, de organisatie voor de Amsterdamse popmuziek, organiseert de competitie. Winnaars komen onder andere van het Conservatorium van Amsterdam zoals The Brahms (2015), the Silverfaces (2013) en Yori Swart (2010). Daarnaast vielen ook bands als Mister and Mississippi, The Vagary, Hit Me TV, a balladeer en Alamo Race Track in de prijzen.

Mooie Noten
Mooie Noten wordt ook georganiseerd door stichting GRAP. Het is de Amsterdamse popsong-competitie voor singer-songwriters en (semi)akoestische acts van maximaal drie personen. Deze werden onder andere gewonnen door CvA pop-studenten Eelke Ankersmit (2016), Pitou (2015), Bixby (2014) en Lucas Hamming (2012). Het uitgangspunt is de pop-song zelf, waarbij gelet wordt op compositie, teksten en muzikale presentatie.

Wanted
Wanted is de Amsterdamse competitie voor hiphopacts. GRAP organiseert Wanted om hiphoptalent een kans te geven zich te presenteren aan publiek, media en muziekindustrie. Wanted is inmiddels een kweekvijver voor hiphoptalent gebleken. Zo deden in eerdere edities bekende namen als The Partysquad, Makkie & KrankJoram, Ome Omar, Letterlijk & Figuurlijk, Ali B. en Kimo mee. Ook acts van buiten Amsterdam mogen zich inschrijven.

Buma Cultuur-prijzen
Deze prijzen worden jaarlijks uitgereikt:

  • Popprijs: Prijs voor de Artiest die het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage leverde aan de Nederlandse popmuziek. 
  • Gouden Harp: prijs voor Nederlandse artiesten of songwriters die over de jaren een bijzondere bijdrage leverden aan het succes van de Nederlandse lichte muziek.
  • Zilveren Harp: prijs voor artiesten of songwriters die het afgelopen jaar bewezen een belofte te zijn voor de toekomst van de lichte muziek.
  • Exportprijs: Prijs voor die artiest die het afgelopen jaar de meeste platen in het buitenland verkocht.
  • Radio 2 Zendtijd Prijs: Prijs voor de vertolker van het Nederlandse lied die de meeste radiozendtijd en de meeste waardering over meerdere decennia bij luisteraars heeft opgebouwd.

Edisons
Artiesten die een geluidsdrager van uitzonderlijke kwaliteit hebben gemaakt of een bijzonder oeuvre hebben opgebouwd. Het uitreikingsgala wordt vaak live uitgezonden op tv. Deze prijs is een initiatief van de NVPI, de brancheorganisatie van de platenindustrie.

MTV EMA Awards
De Europe Music Award is een jaarlijks awardceremonie voor binnen- en buitenlandse acts in verschillende categorieën. De kijkers bepalen door te stemmen wie er naar huis gaat met een Award.