Podia
Je kunt in Nederland verschillende soorten podia onderscheiden: zalen gespecialiseerd in muziekprogrammering, theaters met muziekprogrammering, podia voor hedendaagse muziek en diverse soorten kleinschalige podia.
Op deze pagina
Extra
Zalen met fulltime muziekprogrammering
De kansen voor startende ensembles liggen hier bij de lunchconcerten. De programmering hiervoor wordt ook wel in samenwerking met het plaatselijk conservatorium ingevuld. Het is goed voor de ervaring, opbouw van je netwerk en publiek om hier te spelen. De vergoeding is meestal niet hoog. Bijvoorbeeld:
Het Concertgebouw (Amsterdam)
De Doelen (Rotterdam)
TivoliVredenburg (Utrecht)
De Oosterpoort (Groningen)
Theaters en schouwburgen
De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) is de brancheorganisatie voor podia in Nederland. Deze vertegenwoordigt ruim 150 schouwburgen, concertzalen, theaters en festivals. Deze zalen zijn vaak multifunctioneler dan de concertzalen en hebben daarom een brede programmering. Denk bijvoorbeeld aan:
Philharmonie Haarlem
Theater Speelhuis (Helmond)
Flint (Amersfoort)
Podia voor hedendaagse muziek
Actuele muziek is een verzamelterm voor muziekgenres als hedendaags gecomponeerde en modern-klassieke muziek, eigentijdse elektronica en geïmproviseerde muziek, geluidskunst, muziektheater en multimediale projecten. Schroom niet contact op te nemen met de programmeurs van deze zalen als je denkt dat jouw muziek hier past: goede programmeurs willen gevoed worden. Podia voor actuele muziek zijn bijvoorbeeld:
Intro in Situ (Maastricht)
Muziekgebouw aan 't IJ (Amsterdam)
Willem Twee ('s Hertogenbosch)
Kleinschalige podia
Kleinschalige podia programmeren misschien maar tussen de vijf en twaalf concerten per jaar en worden vaak gerund door vrijwilligers. Het voordeel: er zijn er heel veel van. Veel spelen op dit soort plekken kan een goede opstap zijn naar een orkestpraktijk. Zoek online bijvoorbeeld naar:
- kamermuziekverenigingen
- huisconcerten
- kunstkringen
- musea en kastelen
- woon- en zorgcentra
Bemiddelaars zijn bijvoorbeeld stichting Kasteelconcerten en Muziek In Huis (zorgcentra).
Je kunt uiteraard ook zelf een concert organiseren, bij jou thuis, of op een andere, bijzondere locatie. Wil je zelf een optreden op een ongebruikelijke locatie organiseren? Let dan op dat je in Nederland niet zomaar overal mag spelen. Gemeentes leggen de regels vast in de 'Algemene Plaatstelijke Verordering', daar kun je checken of je een vergunning nodig hebt.