Operagezelschappen

Nederland kent meerdere operagezelschappen. Drie gezelschappen behoren tot de zogenaamde basisinfrastructuur (BIS) 2021-2024, anderen worden (meerjarig) gesubsidieerd door fondsen.

BIS-gezelschappen 2021-2024

Nationale Opera & Ballet is hét instituut voor opera en ballet in Nederland. De organisatie en productiecapaciteit is zeer groot en uniek in Nederland. De Nationale Opera & Ballet is ontstaan uit een fusie van Het Nationale Ballet, De Nederlandse Opera en het Muziektheater Amsterdam.

De Nederlandse Reisopera heeft als standplaats Enschede, zorgt voor een (geconcentreerde) nationale spreiding van opera-aanbod.

Opera Zuid is een Maastrichts reisgezelschap dat zich met name richt op Zuid-Nederland.

Direct naar:

Cultuurbeleid

Meer interessante gezelschappen

Naast de drie opera gezelschappen in de basisinfrastructuur zijn er meer interessante organisaties te vinden waar je ook als jonge maker terecht kunt. Zij worden gefinancierd door het Fonds Podiumkunsten, particuliere fondsen, provincies, gemeenten en/of sponsoren.

Kasko voor kameropera en kleinschalig muziektheater is een productiehuis in Zwolle voor gevorderde gezelschappen en (zelfstandige) makers en tevens een werkplaats voor jonge makers.

Muziektheater Hollands Diep maakt muziektheater- en operaproducties gebaseerd op repertoire van 1945 tot heden. De voorstellingen vinden meestal plaats op locatie in Dordrecht en directe regio.

Opera per Tutti verzorgt laagdrempelige operaconcerten samengesteld uit beroemde opera's op verschillende locaties, waaronder de Vondelkerk in Amsterdam.

Opera Spanga produceert op eigenzinnige wijze opera in het Friese plaatsje Spanga.

HollandOpera maakt nieuwe opera gebaseerd op klassiekers, mythes en literatuur. HollandOpera maakt ook jeugdopera in het theater voor het basis- en voortgezet onderwijs.