Festivals klassieke muziek

Nederland kent vele gemengde en monodisciplinaire muziekfestivals. Hieronder een aantal festivals die zich onder andere richten op klassieke muziek.

Festivals gefinancierd vanuit de basisinfrastructuur (BIS) 2021-2024

Holland Festival is het internationale podiumkunstenfestival in Amsterdam. Het vindt jaarlijks in juni plaats.

Festival Oude Muziek wordt georganiseerd door de Organisatie Oude Muziek en heeft tot doel voor een groot publiek het muziekrepertoire uit vroegere eeuwen te ontsluiten en te presenteren. Het vindt jaarlijks in september plaats.

November Music is een drielandenfestival (Nederland, Duitsland en Vlaanderen) dat de muziek van deze tijd centraal stelt. Het tien dagen durende festival is niet aan een bepaalde muziekstijl gebonden maar zoekt kruisverbanden tussen verschillende stromingen zoals modern gecomponeerde muziek, geïmproviseerde muziek, popmuziek, jazz en wereldmuziek. Het festival vindt ieder jaar plaats in november.

Operadagen Rotterdam is een opera- en muziektheaterfestival van tien dagen met meer dan 100 voorstellingen op diverse podia.

Oerol podiumkunstenfestival op allerlei locaties op Terschelling. Het vindt jaarlijks in juni plaats.

Direct naar:

Cultuurbeleid

Meer interessante festivals

Onderstaande festivals worden gefinancierd door het Fonds Podiumkunsten, particuliere fondsen, provincies, gemeenten en/of sponsoren.

Festival Musica Sacra wil op het gebied van sacrale muziek de confrontatie en versmelting tonen van culturen en stijlen. In het festival is altijd de muzikale omlijsting opgenomen van een aantal religieuze vieringen in de verschillende Maastrichtse kerken, synagoge en moskees.

Gaudeamus muziekweek is een internationaal muziekfestival voor jonge componisten dat jaarlijks in Utrecht wordt gehouden.

Grachtenfestival programmeert uitvoeringen van klassieke muziek op bijzondere locaties en een bijzondere programmering van klassieke muziek op reguliere podia in dezelfde omgeving (de historische binnenstad van Amsterdam). Het festival trekt een groot en gevarieerd publiek en heeft een nationale en internationale uitstraling. Het festival vindt ieder jaar plaats in augustus.

Internationale Koorbiënnale programmeert wereldtop van professionele vocale ensembles en goede amateurs in Haarlem en Amsterdam. Naast concerten zijn er workshops en lezingen. Het festival vindt ieder jaar plaats in juni/juli.

Het Internationaal Orgelfestival Haarlem stelt zich ten doel bij te dragen aan de nationale en internationale improvisatiekunst op het orgel. Het festival vindt ieder jaar plaats in juli.

International Kamermuziek Festival wordt jaarlijks in december georganiseerd in Utrecht door Janine Jansen.

Orlando Festival in Kerkrade heeft tot doel het propageren van kamermuziek door de combinatie van kamermuziekeducatie met concerten. Er worden lessen aan amateurs, muziekvakstudenten en jonge professionele kamermuziekensembles gegeven. Verder vinden er concerten plaats met unieke programma’s. Het festival vindt ieder jaar plaats in augustus.

Wonderfeel vindt plaats in het natuurgebied in ‘s-Graveland en biedt voor elk wat wils: van Mozart tot Steve Reich, van Vivaldi tot Pärt met lijntjes naar jazz, wereld- en popmuziek.  Verzorgt ongeveer 100 concerten op drie dagen in de maand juli.