Concoursen en prijzen

Nederland kent een aantal nationale en internationale concoursen. Dit zijn belangrijke plekken om je te presenteren aan het (inter)nationale werkveld.

Selectie nationale concoursen

Nederlandse Muziekprijs
De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die door het Fonds Podiumkunsten aan een klassiek musicus wordt uitgereikt. Jonge Nederlandse musici kunnen zich aanmelden voor de Muziekprijs. Alleen uitzonderlijk begaafde musici komen daarvoor in aanmerking. Na een tweejarige studieperiode wordt besloten of de kandidaat de prijs verdient.

Prinses Christina Concours
Een jaarlijks terugkerend nationaal concours dat openstaat voor jonge instrumentalisten en zangers in de categorie klassiek, jazz en compositie.

Dutch Classical Talent
Door middel van audities kiest een vakjury een viertal finalisten die het Tour & Award-traject doorlopen. De deelnemers ontwikkelen zich in een coachingsprogramma en gaan op tournee langs twaalf concertzalen in Nederland. Tijdens de finale in TivoliVredenburg wordt de Classical Talent Award uitgereikt.

Grachtenfestival Conservatorium Concours
Concours dat wordt gehouden voorafgaand aan het Grachtenfestival. Hier strijden talenten van de Nederlandse conservatoria om de eer. De winnaar krijgt een optreden tijdens het Grachtenfestival en een geldprijs van €5.000 te besteden aan een professionele geluidsopname (beschikbaar gesteld door het Sena Muziekproductiefonds).

Jong Talent Concours Maassluis
Categorie A is voor getalenteerde kinderen en jongeren van 8 t/m 18 jaar. Het concours staat open voor pianisten, strijkers, gitaristen, harpisten, koper- en houtblazers en vocalisten. Categorie B is voor kamermuziekensembles die bestaan uit studenten, studerend aan een Nederlands conservatorium. Voor de winnaars zijn ondersteuningsbijdragen van €300 tot €2.000 euro beschikbaar.

Kamermuziek Concours Gelre
Kamermuziek Concours Gelre is een landelijk concours dat ensembles de mogelijkheid geeft zich te presenteren. Een professionele jury, komend uit de wereld van het ensemblespel, luistert en geeft opbouwende kritiek. Het concours bestaat uit KCG voor deelnemers tot 27 jaar en KCG Jong voor deelnemers tot 19 jaar. De finalisten van KCG spelen met hun ensemble in De Vereeniging in Nijmegen. Prijzen zijn masterclasses en begeleiding naar de verschillende podia en festivals.

Dutch Heights is het platform voor kunst- en cultuurprijzen in Nederland

Internationale concoursen in Nederland

Internationale Vocalisten Concours (IVC)
Concours dat jaarlijks in Den Bosch plaatsvindt. Internationale wedstrijd voor zangers die een grote internationale carrière ambiëren.

Internationaal Franz Liszt Pianoconcours
Driejaarlijks concours in TivoliVredenburg in Utrecht en is toegankelijk voor pianisten met Franz Liszt als specialiteit.

Gaudeamus Award
De Gaudeamus Award is een aanmoedigingsprijs voor talentvolle componisten niet ouder dan 30 jaar. Het opdrachtwerk wordt uitgevoerd in de Gaudeamus Muziekweek van het daarop volgende jaar.

Tromp Percussion Eindhoven
Het internationale Tromp Percussion Concours vindt iedere twee jaar plaats in Eindhoven. Het concours is gewijd aan percussie. Deelnemers komen uit de hele wereld.

Nederlands Vioolconcours
Tweejaarlijks concours met vijf verschillende leeftijdscategorieën. Er zijn verschillende geld- en ontwikkelingsprijzen.

Nationaal Cello Concours 
Vast onderdeel van de Amsterdamse Cello Biënnale. Jonge talentvolle Nederlandse of in Nederland woonachtige cellisten strijden in drie ronden om de hoofdprijs. Daarnaast krijgen de finalisten een aantal concerten aangeboden.

Internationaal Van Wassenaer Concours (IVWC)
Jaarlijks concours voor oudemuziekensembles dat plaatsvindt tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht. De focus is afwisselend op vroeg (middeleeuwen en renaissance), midden (barok / basso continuo) en laat (klassiek en romantiek) repertoire, uitgevoerd op historische instrumenten. In de finale strijden maximaal vier ensembles om verschillende geldprijzen en een betaalde concerttournee. Alle finalisten ontvangen een masterclassvoucher.

Contest Watchers is een website over creative challenges en competities wereldwijd.